Azerbaycan’ın, en çok sevilen müzik enstrümanı olan ‘tarı’UNESCO’da kendi enstrümanı olarak tescil ettirmesi, İran’ın protestosuna neden oldu.


UNESCO'nun Aralık ayı başında Paris'te düzenlediği oturumunda kabul edilen karar, Azerbaycan tarafının yazılı teklifi ile tar ve tar yorumculuğu sanatının kültürel miras listesine eklenmesi konusunda yapılan müracaatla gerçekleşti. UNESCO’nun Azerbaycan’ın isteği doğrultusunda aldığı karara İran tarafının itirazı gecikmedi. İran Müzik Evi buna resmi olarak itiraz edeceklerini duyurdu.
İran tarafı tarın ülkenin güneyinde ortaya çıktığını, ama buna rağmen UNESCO kayıtlarında ‘’Azerbaycan ve İran müzik aleti’’ şeklinde ifade edilmesine ise itiraz etmeyeceğini bildirdi.
Konuya ilişkin UNESCO’da resmi bir bildiri yayınlayarak taraflara bilgi verdi. Söz konusu bildiride tar müzik aleti ile ilgili alınan kararın bu müzik aletinin sadece Azerbaycan’da kullanıldığı anlamına gelmediği ifade edildi. Bildiride ayrıca kültürel mirasın korunmasına ilişkin sözleşmeye atıfta bulunularak her ülkenin benzer tekliflerini değerlendirilebileceği belirtildi.
Türkiye’de Kars yöresinde de yaygın olarak kullanılan tar, Azerbaycan ve İran dışında Özbekistan, Türkmenistan ve Gürcistan'da da kullanılıyor.


Kaynak: Cihan