Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un, kütüphaneleri iyileştirme ve süresiz hizmet vermesi talimatından sonra ilk uygulama İstanbul’da hayata geçti, Beyazıt Devlet Kütüphanesi 24 saat hizmet vermeye başladı.

Tarihi geçmişi, kitap sayısı, koleksiyonları ve derleme kütüphanesi ile Türkiye’nin en önemli kütüphanelerinden Beyazıt Devlet Kütüphanesi, artık 24 saat açık.

Araştırmacı ve okuyucuların İstanbul’daki uğrak noktalarından biri olan ve yoğun talep üzerine Nisan ayından itibaren çalışma süresi artırılarak, 08.00-22.30 saatleri arasında hizmet vermeye başlayan Kütüphane, artık hiç kapanmayacak.

Kütüphanede ayrıca, Beyazıt Konferansları, sergiler, yazar-okur buluşmaları, paneller ve açık oturumlar düzenlenecek. İstanbul’un işgalden kurtuluşunun 94. yılı münasebetiyle hazırlanan “6-8 Ekim Sayfaları: Manşetlerde İstanbul’un Kurtuluşu 6-8 Ekim 1923” Sergisi de düzenlenen etkinliklerden biri ve hala ziyaret açık.

Sultan Abdülhamid’in hatırası

Büyük bir kütüphaneye duyulan ihtiyacı ve bu doğrultudaki talepleri gören Sultan II. Abdülhamid’in girişimleriyle kurulan Kütüphane-i Umumî-i Osmanî, bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi, ülkemizin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi. Ayrıca, Türkiye’nin ilk ‘milli kütüphanesi’ olma özelliğini de taşıyor.

24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi’nin imaret kısmında raflarına yerleştirilen bir takım “Naima Tarihi” ile hizmete açılan Kütüphane’nin, kitap ve mecmua koleksiyonları olağanüstü bir hızla zenginleşir. 1934 yılında çıkan ‘2527 sayılı Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu’ ile derlenecek eserlerin bir nüshasının da Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne verilmesi kararlaştırılır, zamanla da Türkiye’nin en zengin kütüphanelerinden birisi olur.