Bu yıl 9.’su yapılacak Erzurum Uluslararası Dadaş Film Festivali, komedi türünde filmleri izleyicilerle buluşturacak. Vizyon filmlerinin yanı sıra Yeşilçam sinemasının unutulmaz filmlerinden Hababam Sınıfı’nın yer alacağı festivalde, filmin oyuncuları öğrencilerle buluşacak. Festivalde yer alan bütün filmler ücretsiz izlenebilecek.

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü sponsorluğunda Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi’nin desteğiyle Anadolu Kültür ve Sinema Derneği ile Dadaş Film organizasyonuyla gerçekleştirilen festivalin bu sene 9. yapılıyor. Festivalde ulusal filmler, özel gösterimler, basına saygı belgeseli, Alman filmleri, animasyonlar, uzun ve kısa metraj ile çocuk filmleri gösterilecek. Erzurumlu çocuklar tarafından hazırlanan ‘Çocuk hakları ve komedi’ sergisi, Türk komedi filmlerinin afiş sergisi, açılış ve ödül törenleriyle renklenecek festival 2 – 7 Mayıs’ta izleyicileri bekliyor. Festivalin basın toplantısı Beyoğlu Atlas Sineması'nda yapıldı.

Festival Başkanı Nil Gürpınar, Erzurum’un çok önemli bir üniversitesi ve 100 bin civarında öğrencisi olduğunu söyledi. Erzurum’un büyük ama kapalı duran bir şehir olduğuna dikkat çeken Gürpınar, “Türk sinemasına 50 yılını vermiş bir ailenin çocuğuyum. Babamı kaybettikten sonra böyle bir şeye başladık. Doğuda hiçbir şekilde festival yapılamıyor maalesef. Bizim doğunun sıkıntıları diye düşünüyorum. İstanbul’da bir sürü festival ama doğuda yapılabilen Erzurum’da yapılabilen bir tek film festivali bu maalesef. Bir de üniversitenin yaptığı, üniversiteler arası festival var. Bu sene temamız komedi. Bunun sebebi, son yıllarda Türk sinemasına çok fazla komedi filmi çekildi. Hem destek hem de Türkiye ve dünyada sıkıntılar var. Bunları üstümüzden atalım istedik. Ulusal komedi filmlerimiz komedi dalında.” diye konuştu.

Sinema eleştirmeni Ömür Gedik, festivalin 9 yıldır ara vermeden devam ediyor olmasının alkışlanacak bir başarı olduğunu söyledi. Gülmeye çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Gedik, şöyle devam etti: “Ülke olarak zor bir dönem geçirdik. Gülmeye çok ihtiyacımız var. Bunun için komedi filmleri büyük bir yükselişte ve çok izlendi. Bu sene komedinin seçilmiş olmasını çok doğru buluyorum. İlk defa Erzurum’a gideceğim. Kadayıf kebabı yemeye bekliyorum. Çok et yemediğim cağ kebabını geçtim ama kadayıf kebabı, kadayıf tatlısını yemeye bekliyoruz.”

Senarist ve yapımcı Gani Müjde ise bu sene komedi merkezli bir festival yapılmasının dikkatini çektiğini söyledi. Festivale katılan film sayısının azlığından yakınan Müjde, “Geçen yıl sanki daha çok komedi filmi vardı. Yarışma bölümünde çok az film gördüm. Erzurum’un festivalle kendi kabuğunu kırmaya çalıştığını düşünüyorum. Hele komedi olması bunun değerini daha da artırıyor. Erzurum’u, doğunun kültür başkenti yapma konusunda bir hamle olarak görüyorum. Kültürü doğudan başlatıp batıya doğru yaymakta fayda var. Onun için bu festivali çok önemsedim.” şeklinde konuştu.

Gani Müjde’nin jüri başkanlığını yapacağı festivalde Aslı Selçuk, Ömür Gedik, Murat Han, Ahmet Sarı da jüri üyeliğini üstlendi.