AYDIN (AA) - Karacasu ilçesinde bu yıl 733'üncüsü yapılan  Dedebağ Keşkek Hayrı'na katılan yaklaşık 20 bin vatandaşa, 70 kazan keşkek dağıtıldı.

Cuma Mahallesi Muhtarlığınca, Dedebağ mevkisinde organize edilen etikinlik için bin 200 kilogram et ve bin 200 kilogram buğday kullanıldı.

Etkinlikte, 70 kazanda pişirilen yaklaşık 3 ton keşkes, davetlilere dağıtıldı.

Sabahın erken saatlerinde itibaren dağıtılmaya başlanan keşkekten almak için vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

- İmece usulü organizasyon

Organizasyonu düzenleyen Karacasu Cuma Mahallesi Muhtarı Mehmet Osan, Anadolu'nun Türkleştirilmesi ve İslamiyetin yayılmasında büyük rolü olan Horasan erenlerinden Dedebağ için 7 asırdır yapılan hayratın her geçen gün biraz daha geniş kapsamlı düzenlendiğini belirtti. 

Dünyada, 20 bin kişinin aynı anda keşkek yediği tek organizasyonun Karacasu Dedebağ Hayrı olduğunu belirten Osan, "Dedebağ Efendi’nin ve tüm şehitlerin ruhu için asırlar önce başlayan bu keşkek hayrı, her yılın ağustos ayı sonunda yine binlerce insanın katılımı ve desteği ile yapılmakta, her geçen gün gelişerek devam etmektedir. Bin 200 kilogram et ve bin 200 kilogram buğday kullanılarak 70 kazan keşkek dövüldü. Bu bizim atalarımızdan gelen bir gelenek” dedi.  

Organizasyonunun tamamen gönüllü vatandaşların bağışları ile gerçekleştiğini belirten Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı ise birbirini hiç tanımayan vatandaşların imece usulu gerçekleştirdiği etkinlikte farklı bir deneyim yaşadığını söyledi.

Büyükyapıcı, Karacasulular hatta Karacasulu olmayan vatandaşların buğday temizleyip, et ufalayarak farklı bir deneyim yaşadığını ifade ederek, "Keşkek Dedebağ’a gelen binlerce insana dualar eşliğinde bolca dağıtıldı. İstanbul’dan, Ankara’dan, Bursa’dan, İzmir’den, Denizli’den ve yakın illerden çok sayıda Karacasulu veya Karacasu’yu merak eden herkes bugün burada buluşarak hep birlikte keşkek yedi" diye konuştu.  

Öte yandan etkinliğe katılanlar, Dedebağ Türbesine giderek namaz kılıp dua etti.