Kazakistan’da Türk okullarının düzenlediği Uluslararası Dil Ve Kültür Festivali’nin ülke finali bayram havasında geçti. Kazakistan’da 22 yıldır hizmet veren Türk okullarında eğitim gören Kazak öğrenciler, en güzel Türkçe için birbirleriyle yarıştı. Ülke genelinden 320’ye yakın öğrenci kültür başkenti Almatı’da Türkçe için buluşurken, dereceye girenler Türkçenin güzellikleriyle misafirleri coşturdu. Türkçe Olimpiyatları Kazakistan finalinde sunuculuğu da yine Kazak öğrenciler yaptı. Programda Türkçe şiir ve şarkıları yorumlayan öğrenciler, jüri karşısında ter döktü. Jürinin, finale kalan öğrenciler arasından birbirinden güzel Türkçe konuşan öğrencileri seçmekte zorlandığı görüldü. Öğrenciler sadece şarkı, şiir, dil bilgisi ve özel yetenek dallarında yarışmakla kalmayarak, diğer arkadaşları ile kaynaşma fırsatı buldu.
Yarışma sonucunda Türkçe şarkı dalında Gökçetau Kazak- Türk Lisesi'nden Ashat Baytıleu birinci olurken; şiir okumada Petrepavl Kazak-Türk Lisesi'nden Madiyar Süleymanov; halk oyunları dalında ise Taraz Kazak-Türk Kız Lisesi birinci oldu.

Programın açılış konuşmasını yapan Kazak-Türk Eğitim Vakfı (KATEV) Başkanı Mesut Ata, Türkiye’de her yıl düzenlenen olimpiyatlar vesilesi ile Kazak öğrencilerin özel stantlar ve programlar yaparak ülkelerini yaklaşık 160 ülkeye tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.
Kazak- Türk Liselerinde eğitim gören öğrencilerin ülke ve uluslararası olimpiyatlarda büyük başarı sağladığına dikkat çeken Mesut Ata, bu öğrencilerin 1925’i uluslararası olmak üzere toplamda 11 bin 200 madalya alarak büyük bir başarıya imza attıklarını belirtti.

ATA: KAZAK KARDEŞLERİMİZ BİZLERİ BAĞIRLARINA BASTI

Ata, dost ve kardeş Kazak halkının kendilerini bağırlarına bastığını ifade ederek; bu geçen süreçte hiç bir zaman Kazak halkından bir kötülük görmediklerini ve herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını vurguladı. Eğitim camiası olarak kendilerine bu fırsatı sunan ve güvenen Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev başta olmak üzere Kazak halkına teşekkür eden Ata, Kazak halkının en değerli varlıkları olan evlatlarını kendilerine teslim ettiklerini ve bu güveni boşa çıkarmayacaklarının altını çizdi. Kazak-Türk Liselerinin ülkenin medarı iftiharı olduğunu belirten Mesut Ata, bu başarıların aslında kendilerine sahip çıkan ve güvenen Nazarbayev’in ve Kazak halkının başarısı olduğunu vurguladı. Bundan sonraki yıllarda da kendilerine düşen görev ve sorumlulukların hakkını vereceklerini de sözlerine ekleyen Mesut Ata, bu başarıların ortak başarılar olduğunu ve bu güvene layık olmaya çalışacaklarını dile getirdi.