Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü, ‘Balerine tayt yasağı' başlığıyla yer alan haberlerin gerçek dışı olduğunu açıkladı.
Bazı internet gazetelerinde, haber portallarında ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan haberler üzerine açıklama yapan DOB Genel Müdürlüğü "Genel Müdürlüğümüzce; Genel Müdürlük ve bağlı İl Müdürlüklerimizde görev yapan memur, sözleşmeli personel, geçici görevli personel, işçi ve temizlik personelinin kılık ve kıyafeti ile ilgili uyulması gereken hususların yeniden hatırlatılması amacıyla hazırlanarak Genel Müdürlük merkez birimleri ile İl Müdürlüklerimize gönderilen 22.09.2014 tarih ve 2014/3 sayılı genelgede belirtilen hususlar; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 4 ve 5 inci maddelerinde yer alan düzenlemelerin tekrarı niteliğinde olup, Genelge ile yeni bir sınırlama getirilmemiştir.” bilgisini verdi.

Genelgede yer alan “sözleşmeli personel” ifadesi ile genel müdürlük ve bağlı il lüdürlüklerinde 1309 sayılı kanunun 4.maddesi kapsamında görev yapan 'sanatkar memurlar, uygulatıcı uzman memurlar ve uzman memur'ların kastedilmediğine dikkat çekilen açıklamada, personelin uyması gerektiği belirtilen 'kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmelik'in “tanımlar” başlıklı 3. maddesinde tanımı yapılan sözleşmeli personelin kastedildiğinin genelgenin 3. maddesinde de belirtildiği vurgulandı.

"YENİ BİR DÜZENLEMENİN YAPILMADI VE HERHANGİ BİR SINIRLAMA GETİRİLMEDİ"

İlgili Yönetmeliğin 3.maddesinin “c” bendinde “sözleşmeli personel" deyiminin, 657 sayılı kanunun 4. maddesinin (b) fıkrası, 5434 sayılı kanuna 1101 sayılı kanunla eklenen ek 5. maddenin son fıkrası ve özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak 2. madde kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışanlarla 6.11.1980 gün ve 2333 sayılı kanuna göre çalışanları ifade eder.” tanımı ile bu hususun açıklandığını belirtildi.

Ayrıca aynı yönetmeliğin 7. maddesi ile “sağlık, şantiye, arazi, atölye, maden ve benzeri yerlerde çalışanların işin ve yerin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumca tespit edilir. Ancak, bu yönetmelikte belirtilen diğer esaslara uyulması zorunludur.” düzenlemesine yer verilerek, çalışanların işin ve yerin özelliğine göre farklı giyim eşyaları kullanmalarının da mümkün olduğu hüküm altına alındığından, söz konusu genelge ile; genel müdürlük ve bağlı il müdürlüklerinde görev yapan sanatçıların çalışma, prova ve temsillerde görevlerinin gerektirdiği kılık ve kıyafetleri kullanmaları konusunda yeni bir düzenlemenin yapılmadığı ve herhangi bir sınırlama getirilmediğine işaret edildi.