Sayın Abonemiz,
'Uluslararası Farabi Sempozyumu Eskişehir'de başladı' başlıklı haberimizi yeniden düzenleyerek servis ediyoruz. Haberimizin bu şeklini dikkate almanızı rica ederiz.
                                                        Saygılarımızla


Eskişehir'de Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Farabi Sempozyumu başladı. Sempozyuma değişik ülkelerden ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden katılan 40 akademisyen 40 bildiri sunacak.

    Sempozyuma, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Üç gün sürecek olan sempozyum da Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde gelmiş yaklaşık 40 akademisyen Farabi'yi konuşacak.

    Sempozyumda konuşan Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, ''O'nun fikirleri özellikle büyük Yahudi düşünür olan Musa İbn Meymun aracılığıyla Yahudi düşüncesi üzerinde ve yine başka bir düşünür Albertus Martus ve onun öğrencisi Saint Tomaz aracılığıyla batı dünyası üzerinde etkisi olmuştur. Bu etkinlik 18. yüzyıla kadar etkisi azalsa da devam edip gelmiştir. O'nun özellikle siyaset, devlet ve medeniyet felsefesiyle ilgili görüşleri, İkinci Cihan Savaşı yıllarında Hitler faşizmine karşı direnen Yahudi kökenli araştırmacılar için de yeniden bir ilham kaynağı olmuştur. Bunlar arasında Neocon dediğimiz yeni muhafazakâr düşüncenin babalarından veya ideologlarından Leo Strauss'un ismini zikretmemiz gerekir. Leo Strauss, aradan bin sene geçtikten sonra Farabi'nin Eflatun'un devlet diyalogu üzerin şerh ve tefsir yazar çağdaş bir şair olduğunu söylersek abartmış olmayız. Görülüyor ki Farabi yalnız kendi döneminde ya da Türk ve İslam dünyasına değil, doğusuyla batısıyla her dönemde tüm dünyaya ışık tutan büyük bir filozoftur. Bu büyük düşünür gerek yazdığı eserleri ve geliştirdiği fikirleri, gerekse doğuda ve batıda uzun süre devam eden fikirleriyle aynı zamanda bugün dünyamızın büyük bir buhran içerisinde kıvrılan dünyamızın, ihtiyaç duyduğu medeniyet düşüncesinin de en önemli ideologlarından biridir.'' diye konuştu.
    
    Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise ''Mantık felsefesi, metafizik siyaset ve din felsefesiyle göstermiş olduğu başarıyla Aristo'dan sonra kendisine Muallim-i Sani yani ikinci öğretmen adı verilmiştir. Ünlü bilgin Farabi'nin Türk eğitim tarihi açısından da ayrıca önemini zikretmek bizim için bir borçtur.'' şeklinde konuştu.