Eyüpsultan Belediyesi “Milli Mücadele’nin Cesur ve Kayıp Kadınları” adlı oyunu sanatseverlerle buluşturdu.

Eyüpsultan’da "Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları” galası yapıldı Oyunun galası Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ve eşi Tülay Aydın’ın katılımıyla, Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi’nde (EKSM) gerçekleştirildi.

Galaya ayrıca AK Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Süleyman Aykaç, Araştırmacı ve Yazar İlknur Bektaş, “Milli Mücade’nin Cesur ve Kayıp Kadınları” oyununun Yönetmeni Hüseyin Sorgun, 15 Temmuz Gazisi Vahide Şevkatlioğlu ve Safiye Bayat’ın yanı sıra, 15 Temmuz’un simge isimlerinden Şerife Boz ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Kahraman kadınların fotoğrafları ilk kez sergilendi

Milli Mücadele döneminde bir çoğunun ismi bilinmeyen kadın kahramanlarının anlatıldığı tiyatro oyunu öncesinde, ilk kez Genelkurmay arşivlerinden özel izinle alınan milli mücadelenin kahraman kadınlarının fotoğrafları sergilendi.

Üzüm hoşafı ve üzümlü ekmek ikram edildi

EKSM girişinde ise oyunu izlemeye gelen kadınlara karanfil verildi. Davetlilere, o günlerin şartlarına göre hazırlanan üzüm hoşafı ve üzümlü ekmek ikram edildi.

Sergiyi gezen Başkan Remzi Aydın, Yazar ve Araştırmacı İlknur Bektaş’tan fotoğraflarla ilgili bilgi aldı.

O günler EKSM’de yeniden canlandırıldı.

Sergi alanında ve tiyatro salonu girişinde hazırlanan dekor ve canlandırılan sahneler, oyunu izlemeye gelenleri adeta Milli Mücadele günlerine götürdü. O günlere ait kostümler giyen kadınların, kimi ellerinde gaz lambaları siperler arasında dolaşırken, kimi siperlerin arkasında ellerinde tüfek nöbet beklerken, kimi yaralılara müdahale ederken kimi de cepheye mermi hazırlarken yaptıkları canlandırmalarla, anlatılmaya çalışıldı.

“Geçmiş ve gelecek arasında köprü görevi görüyor”

Sanatsal faaliyetlerin geçmiş ve gelecekle arasında köprü görevi gördüğünü aktaran Başkan Remzi Aydın, “Eyüpsultan bizim kadim medeniyetimizin, inançlarımızın canlı ve nitelikli olarak sergilendiği bir beldedir. Bu özellik bizlere mükellefiyet doğuruyor, bu güzellikleri geçmişle gelecek arasında köprü kurma görevi ve imkanı sağlayan bu eserlerimizi bu anlayışı günümüz insanına aktarmamız gerekiyor. Bu tip etkinlikler nitelikli çalışmalar bu anlamda ciddi bir köprü görevi görüyor. Eyüpsultan eskiden olduğu gibi bugünde ve gelecekte kültürümüze, medeniyetimize, sanatımıza ve tüm hayatımıza bereketler doğuran ilhamlar veren mümbit bir merkez olarak görevini devam ettirecektir” dedi.

“15 Temmuz’da da ‘Şerife Bacı’lar vardı”

15 Temmuz’un simge isimlerinden olan Şerife Boz ise, “Kadınlar mücadelenin içerisinde her zaman vardır. Kadın insan erkekler insanoğludur. Çanakkale savaşında da meydanlardaydı, kurtuluş savaşında da meydanlardaydı. Şimdi ise 15 Temmuz oldu biz indik meydanlara oradaydık. Hamdolsun o gece Çanakkale savaşında Şerife bacılar vardı şimdi ise 15 Temmuzda aynı yine Şerife bacılar var” şeklinde konuştu.