Ordu’nun Fatsa ilçesinde Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Ordu Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Fatsa Madeni Eşyalar Odası iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılar Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı.

Katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı’ndan 15 Temmuz Özgürlük Meydanı’na kadar mehteran eşliğinde şehir içinden yürüdü. 15 Temmuz Özgürlük Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Etkinlikte Mehteran Takımının konserinin ardından Ahilik Vakfı üyelerinden oluşan tiyatro grubu, meslekte ustalığa geçişi anlatan "Şet Kuşanma Töreni" gerçekleştirdi.

Düzenlenen törende açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akyürek geçekleştirdi.

Akyürek, “Ahilik günümüz evrensel değerleriyle uyum gösteren bir kültür medeniyettir. Ahilik esnaf ve sanatkarlar, sanayi ve ticaret erbabı asırlarca bünyesinde barındırmış, iş ve meslek ahlakını kollamıştır. Ortaya koyduğu ilkeler ile toplumun her kesimine hitap etmiştir. Ahilik Haftası’nın ilçemizde bu yıl dokuzuncusunu kutlamaktayız. Ahilik evrensel değerleri ile uyum gösteren bir kültür medeniyetidir. Ahilik temeli yardımlaşmaya dayanır. Ahilik halkın sanat ve meslek hayatında ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluş adıdır. Bu tanımlardan hareketle Ahi kelimesinin kardeş arkadaş yaren birbirini seven yoksulu doyuran işini benimseyen çalışmayı bir ibadet sayan din ve ahlak kurallarına uyan anlamlarını taşır” dedi.

İkinci konuşmayı ise Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Çoruh gerçekleştirdi.

Çoruh, “Ahilik denilince akla sevgi, saygı, kardeşlik, birlik, dayanışma ve kaynaşma gelmektedir. Ahilik anlayışının gerçekte yüzyıllar boyunca toplumumuzun ve devletimizin de omurgasını oluşturduğunu çok rahatlıkla ifade edebilirim. Ahilik Haftası’nda güzel kelimeler ve naif davranışlarla bu haftayı benimseyelim. 13. yüzyıl Anadolu’sunda, Anadolu Selçukluların son dönemi Osmanlıların ise kuruluş yıllarında Ahi Evran ve arkadaşlarının bu topraklara getirmiş olduğu Ahilik anlayışı ve teşkilatı Osmanlı döneminde en üst seviyede yaşanmış, günümüzde ise esnaf ve sanatkarlar birlik ve odalarımızca yaşatılmaya çalışılmıştır. Ahilik anlayışının ilk günkü gibi yeniden tam manasıyla yeşermesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Ordu Valisi Seddar Yavuz ise yaptığı açıklamada, “Ekonomik sistemlerin dayandığı ahlaki bir temel vardır. Örneğin kapitalizm, Protestanlık ahlakına dayanır. Bizim gibi Müslümanların dayandığı ahlaki temel ise elbette yüce dinimiz İslam’dır. Eğer ahlak yoksa sürdürebilirlik yoktur. İstediğiniz kadar zengin olun, istediğiniz kadar kalkının nihayetinde eğer ahlaki değerlerden yoksunsa sistem çalışmaz. Bu nedenle dünya üzerinde hüküm sürmüş, bütün imparatorluklar, büyük şirketler incelediğinde hepsinin bir sistematiğinin olduğunu, bir kurumsal yapısının olduğunu görürsünüz. Anadolu’dan gelen Horasan erenleriyle yoğrulan bu topraklar, İslam’ın dağıtıldığı bütün en ince noktasına kadar vatandaşlarımız tarafından benimsendiği bir süreçtir. Ahilik diye ifade edilen cömertlik ve dürüstlüğü ifade eden anlayış devam etmelidir. İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu çöküntünün tam da sebebi budur. Maalesef Batılılaşan, sadece Batı’yı ölçü ve hedef alan yaklaşımlar nedeniyle bunun yerine yeni bir anlayış ve model bırakamayınca sorunlarımız aratarak devam ediyor. İslam dünyasında kan ve gözyaşı her gün akmaya devam ediyor. Her gün bizim daha dürüst olmamız gerekirken sıkıntılarımız devam ediyor. Yeni baştan hepimizin silkelenip İslam dünyasını sadece Türkiye için konuşmuyorum, yeniden herkesin nerde yaşadığına iyice bakması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ordu’da yılın Ahisi seçilen Fatsalı Mehmet İşbilir’e plaket ve ödülü Vali Seddar Yavuz tarafından verildi. Törende il kalfalığına seçilen Faruk Güvenilir ve il çıraklığına seçilen Hüdaverdi Şirin’e Ahilik beratı ve plaketini Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Fatsa Madeni Eşyalar Odası Başkanı Ayhan Baş ve Fatsa Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Serdar Salman tarafından takdim edildi.

Programın sonunda törene katılan herkese etli pilav ve tatlı ikramında bulunuldu.

Ahilik Haftası etkinliğine ayrıca Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, oda başkanları, daire amirleri, esnaf ve çok sayıda vatandaş katıldı.