Şair – yazar Hilmi Yavuz için Kayseri'de ‘vefa’ paneli düzenlendi. Panelin onur konuğu Hilmi Yavuz, günümüzde şiirin yerini, ithal olan roman ve öykünün aldığını söyledi. Yavuz, son zamanlarda yaşanan gerginliğin sebebi olarak da insanların birbirine acımasızca davranmasından kaynaklandığını vurguladı.

Gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel faaliyetlerle dikkat çeken Kayseri Özel Mustafa Yelkenoğlu Liseleri, Türk şiirinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden “Hilmi Yavuz’u ağırladı. Yavuz için ‘vefa’ paneli düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan edebiyat öğretmenlerinden Hamdi Gülen, Kılıçaslan Eğitim Kurumları bünyesindeki okullarda sanata ve edebiyata büyük bir ilginin olduğunu söyledi. Gülen, bu kapsamda yıllardır önemli şair ve yazarları öğrencileriyle buluşturduklarını ifade etti.

Panel sonrası konuşan Yavuz, şiirin günümüzde 50 yıl öncesine göre revaçta olmadığını ifade etti. “Roman ve öykü ilerlerken şiir geriye gidiyor” diyen Yavuz, “Bu durum şiirin önemsizleşmesini gerektirmez. Roman ve öykü ithaldir; şiir, bizim medeniyetimizin dilidir. Şiiri geriye atmak medeniyeti dışlamaktır.” dedi. Ahmet Haşim’in, Yahya Kemal’in, Behçet Necatigil’in, Asaf Halet Çelebi’nin şiirinde hem Doğu’nun hem de Batı’nın bir mutabakat bir örtüşme içerisinde olduğuna vurgu yapan Hilmi Yavuz, kendisinin de bu geleneği devam ettirdiğini dile getirdi. Türkçenin güzel kullanılmasına da dikkat çeken Yavuz, ”Söylediğiniz şey farklı anlaşılıyorsa siz o dile hâkim değilsiniz demektir. O yüzden maksadını aşan sözlerle boğuşuyoruz. Üstelik bir de toplum olarak son zamanlarda çok ciddileştik. Türkiye’deki gerginliğin temelinde insanların birbirlerine sert ve acımasız davranması var.” şeklinde konuştu.

Edebiyatımızın usta kalemlerinin katıldığı panelde ise Hilmi Yavuz’un şiir anlayışı ele alındı. Panelin moderatörlüğünü yapan Ercan Yılmaz, “Bu gün sizler, sadece Türk edebiyatının değil, Türk düşünce hayatının da usta ismi olan Hilmi Yavuz’u tanıyacaksınız. Şiir seçicilik gerektirir, hocayı okumak, Doğu ve Batı şiirine vakıf olmaktır.” dedi.

Vural Bahadır Bayrıl da, Hilmi Yavuz şiirleri okumanın haz denizinde kulaç atmak gibi olduğunu vurguladı.
Aydın Afacan ise, “Hilmi Yavuz’un şiirlerinde lirik şiirin toprağında sürülmüş bir iz bulacaksınız. Hocaya şiirden giderseniz dünyanın ne kadar geniş olduğunu anlayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Ali Günvar, Hilmi Yavuz’un asla birilerini değiştirme amacını gütmediğini, onun tek amacının tekamül ettirmek olduğunu ifade etti.
Bülent Gündoğan da Hilmi Yavuz’un, çalışarak, üreterek, mücadele ederek gençlere de ışık tuttuğunun altını çizdi.

Yaklaşık 3 saat süren etkinlikte öğrenciler, Hilmi Yavuz’a soru sorma fırsatı da buldu. Sefure Boydak Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe, onur konuğu Hilmi Yavuz’un yanı sıra edebiyatımızın usta kalemlerinden Ahmet Güner Sayar, Emel Demirezen ve Hüseyin Say ile davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Program sonunda, Özel Yelkenoğlu Lisesi Müdürü Hayrettin Kaya, Yavuz’a ve panelistlere plaket takdim etti.