Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kümbet köyünde Seyid Battal Gazi’nin silah arkadaşlarının bulunduğu tarihi bölgenin restorasyonunu yapan işçilerin, kullandıkları yemek içme malzemelerini mezarların üzerine bırakmaları dikkat çekti.

Seyitgazi ilçesine bağlı Kümbet mahallesinde Selçuklu Dönemine ait askerlerin mezarları bulunuyor. Tarihi bölgede bulunan Kümbet ise yılların getirdiği yorgunluk sonrasında restorasyona alındı. Restorasyon sonrasın da Kümbet ve mezarların onarılmasının yanı sıra yürüyüş yolları ile yeni bir yüze kavuşacak olan tarihi mekan turistlerinde ilgi odağı olacak. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon yapılan bölgeye Seyitgazi Belediyesi tarafından da büyük önem veriliyor. Bölgenin yenileme çalışmaları sürerken, işçilerin ise tarihe saygısız bir şekilde çalışmaları dikkat çekti. Mezar taşları üzerine gömlekleri ve bir kovayı astıkları görülen işçilerin, Seyit Battalgazi’nin silah arkadaşları olan askerin mezarlarının üzerine ise yemek yapmak için kullandıkları tüp ve mutfak eşyalarını bıraktıkları görüldü.

"Köylüler restorasyondan memnun"

Yapılan restorasyon hakkında konuşan Seyitgazi Belediyesi Meclis Üyesi Seydi Kanat, “Köyün kuruluş ve insanlık yaşantısının yaklaşık 5 bin yıllık olduğunu söyledi. Konuşmasına şu şekilde devam eden Kanat, “Buranın Osmanlı veya Selçuklu’ya geçiş dönemlerinden bahsedecek olursak, Selçuklu döneminde Seyit Battal Gazi’nin silah arkadaşlarından 3 tanesi gelip bu türbede yaralı olarak arka taraftan geldiklerinde bu köye sığınmışlar. İlk Selçuklu uç beylerinin geldiği köy burasıdır. Bu binada bu köyün kurucuları olan Seyit Battal Gazi’nin silah arkadaşları yatmaktalar. Yaklaşık bin 200 yıllarında da bu gördüğünüz Selçuklu kümbeti yapısı şeklinde yapılan binada o günlerin eseridir. İlk Selçuklu yapısı olan Seyitgazi’de ve Üryan Baba’da işte Sücaattin Veli’nin aynı o plan ve projede yapılan, aynı örnek teşkil eden binalardan biriside budur. Bizim kümbet adını da alan bu türbe o yıllardan kalmıştır. Uzun yıllar rüzgardır, yağmurdur doğal afetlerden hayli yıprandığından dolayı yakın zamanda Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çalışmasında, sayın Seyitgazi Belediye Başkanı’mız Hasan Kalın ve diğer buranın yapım ve restoresinde emeği geçen tüm yetkililere biz köylüler adına çok teşekkür ediyorum. Burada ki yatanların çoğu hemen hemen bu köyün ilk kurucuları olan Selçuklu uç beylerinin ailelerinden olan insanlar. İçeride yatanlarda türbenin içerisinde olan insanlarda Seyit Battal Gazi’nin silah arkadaşları. Bir tanesinin ismi şuanda da o yazıtlarda vardır. Birisi Mahmut Çavuş, yanında ki biriside Yusuf diye bir arkadaş. Burada yatmakta olanlar. Bir diğerinin ismi de Ali’dir. Bu köyde de Ali ismi o yüzden biraz fazladır” dedi.

"Vakıflar Bölge Müdürlüğünden yardım alıyoruz"

Restorasyonu yapan işletme yetkilisi Yaşar Demir ise çalışmaları hakkında şunları söyledi: “1 yıl oldu başlayalı. Dış duvar kaplaması, tuğlanın çürütmesi, eksiklerinin tamamlanması, kabirlerin tamamlanması, ışıklandırma, yürüyüş yollarının yapımı aslına uygun olarak devam etmektedir. Dışta dezleri tamamlıyoruz. İçine duvarlara enjeksiyon yaptık. Enjeksiyon tamamlandı. Bunun içine duvarların arasına 26 ton enjeksiyon yaptık. Harç bastık duvarlara. Duvarların yarılmaması için güçlendirme bu. Her türlü Arkeolojik Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Anıtlar Kurulundan, Müze Müdürlüğü’nden yardım alıyoruz. Onların dediği direktifler üzerinde devam ediyoruz. Kendimize ait mimarımız, mühendisimiz hepsi mevcuttur. Çok güzel bir zevk. Biz bu işi 10 yıldır. Yapıyoruz. 10 tane falan elimizde şuan tarihi eser yapımında devam eden inşaatlarımız var”.