Türk düşünür, gazeteci, eğitimci, yayıncı, fikir ve mücadele adamı İsmail Bey Gaspıralı vefatının 100. yıldönümünde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen ilmî konferansla anıldı.

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nde gerçekleşen konferansa; Kırım’a girişi yasaklanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna İlimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü Direktörü Aleksandr Bogomolov, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektör Yardımcısı Petro Beh, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçisi Eynullah Medetli, Türkiye’nin Odesa Başkonsolosu Nur Sağman, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Ukrayna Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Kiev Kültür ve Turizm Müşaviri Berat Yıldız, THY Kiev Müdürü Hakan Yılmaz, dış misyon şefleri, akademisyenler, Türk işadamları ve öğrenciler katıldı.

Konferansta, yönetmenliğini Zafer Karatay’ın yaptığı ve TRT İstanbul Televizyonu tarafından hazırlanan İsmail Bey Gaspıralı belgeseli izlenildi.

“Kırım Tatar Halkının Meşhur Oğlu İsmail Bey Gaspıralı” başlıklı konferansta Türkiye’den; Zafer Karatay ile Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Kırımlı bildiri sundu.

Akademisyenler ve davetliler; Gaspıralı’nın basın hayatı, ilk Türkçe gazete olan Tercüman’ın yayımlanmasını sağlamak amacıyla Rus hükümetiyle giriştiği mücadele, gazetenin Rusya Müslümanları arasında üstlendiği vazife ve eğitim faaliyetleri anlatıldı.