İZMİR (AA) - İsrail merkezli Kiriaty Vakfı yetkilileri, kentteki sinagogların müze haline getirilerek ziyaretçilere açılması talepleri için kentte ziyaretler yapıyor.

Kriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty Matalon başkanlığındaki heyet, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. 

Matalon, dünyanın hiçbir yerinde İzmir'deki sinagogların mimari tarzında bir kompleksin bulunmadığını söyledi. 

Bu sinagoların restorasyonuna ve kültürel merkez haline getirilmesine yönelik hazırladıkları "İzmir Projesi" hakkında bilgi veren Matalon, projenin iki aşamadan oluşacağını, ilk etapta kentteki tarihi sinagogları koruma ve ziyarete açmayı, ikinci aşamadaysa Sefarad kültürünün diğer kültürlerle iletişim içerisinde olmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 

Matalon, söz konusunun projeyi ABD ve Avrupa'da bir çok yerde anlattıklarını ve olumlu dönüşler aldıklarını ifade ederek, "Projeye Beyazsaray'dan, Rockefeller Vakfı ve Rachel Vakfından gibi çeşitli kurumlardan fon bulmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu vakıflar İzmir'deki yerel kurumların bu projenin içerisinde ve ilgilerinin olduğunu bilmek istiyor. Bu da 'İzmir Projesi'ne önemli bir ciddiyet kazandırıyor. Böyle bir müze projesi sadece sinagog alanı değil bütün Kemeraltı'na turistlerin gelmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda yerel halka kazanç için bir kapı olacaktır" dedi. 

Söz konusu projenin 9 sinagogu içerdiğini anlatan Malaton, İzmir'deki yerel kurumlardan destek beklediklerini söyledi. 

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir'in inançların birlikte özgürce yaşandığı bir kent olduğunu; bu sinagogların korunması, kentte turizmin gelişmesi adına projeyi desteklediklerini söyledi. 

Heyette, Matalon'un yanı sıra İzmir Musevi Cemaati Derneği Başkanı Samuel Azar, İzmir Sinagoglar Projesi Koordinatörü Nesim Bencoya, Kiriaty Vakfı Mimarı Naor Mimar, Kiritay Vakfı Uluslararası İlişkiler Geliştirme Müdürü Uri Bar Ner de yer aldı.