Mersin’in Erdemli ilçesinde engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için ses betimlemeli kısa film çekildi. Kısa filmin galasına katılan protokolün ise engellilerle empati kurmaları için gözleri bandajlandı.

Erdemli Belediyesi tarafından Dünya Engelliler Günü kapsamında çekilen ve galası yapılan kısa filmi izlemek için engelliler ve aileleri kültür merkezinin 600 kişilik salonunu tamamen doldurdu. Filmi tekerlekli sandalyelerle izlemek isteyenler ise salonun ön boşluğunda yerlerini aldı. Engellilere filmi kolaylıkla takip edebilmeleri için özel kulaklık dağıtılırken, ilçe protokolüne de filmi bir engelli gibi takip etmeleri için aynı kulaklıktan verilip, gözleri de bandajla kapatıldı. Önce kısa filmi izleyen, ardından da 45 dakikalık filmi takip eden protokol üyeleri, yaklaşık bir saat boyunca görme engelliler gibi film izledi.

"Engellilerimize gösterdiğimiz duyarlılığın neticesi"
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, "Engellilerimizin durumunu bizim anlayabilmemiz gerçekten mümkün değil. İlk defa sinemaya giden insanlarımız var. Onların yaşadıklarını yaşayabilmemiz için gözlerimizi bandajla kapatıp kendimizi onların yerine koyarak film izleyeceğiz. İşte bu engellilerimize gösterdiğimiz duyarlılığın bir neticesi, onlara sunduğumuz hizmetin bir neticesidir" dedi.

"Bu kısa film ses betimlemeli özel bir film"
Erdemli Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve aynı zamanda yayınlanan ses betimlemeli kısa filmin yönetmeni Adem Aslan da, yaptıkları çalışmayla Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından ses betimlemeli kısa film çekildiğini belirtti. Aslan, "Sadece engellilerin rol aldığı bir kısa film yaptık. Bu kısa film ses betimlemeli özel bir film, görme engelliler için. Bir de protokol başta olmak üzere isteyenlerin gözlerini göz bandı ile kapatıp, ses betimlemeli filmimizi takip etmeleri için bir kulaklık vereceğiz. Bir görme engelli nasıl bir duygu içerisinde ya da yaşamını nasıl idame ettiriyor, bunun empatisini yaptıracağız" şeklinde konuştu.

Engellilerin ve ailelerinin salonu doldurmasıyla oyuncuları engellilerden oluşan kısa filmin gösterimi gerçekleştirildi. Kısa filmde müzisyen olmak isteyen ve bunu başaran görme engelli karakteri canlandıran görme engelli Mehmet Kırcılı’ya Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu tarafından bir org hediye edildi. Bazı engelliler de Başkan Tollu’ya kendilerinin hazırladığı hediyeleri takdim etti. Uzun zamandır sinemaya gelemediğini ifade eden bazı engelliler, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.