Moskova'da faaliyet gösteren Türk- Rus Kültür Merkezi, Rusya'da kutlanan kültür yılı etkinlikleri çerçevesinde muhteşem bir gece düzenledi. Gecede sahne alan Aleksandrov adlı Kızıl Ordu Korosu’nun çocuk dans grubu; zeybek, halay ve özellikle kolbastı dansları ile seyircileri coşturdu.

Başkent Moskova’nın Lomonosov Üniversitesi gösteri salonunda düzenlenen etkinliğe; Kızıl Ordu Korosu, Moskova Kültür Devlet Üniversitesi, Moskova Sivil Toplum Örgütleri Evi ve Klüçevski Merkez Kütüphanesi destek verdi.“İstanbul Grubu” adlı Türk sanat musikisi topluluğu etkileyici performansıyla Türk vatandaşların memleket hasretini gidermeye çalışırken, Rusya’nın geleneksel dans gösterileri sergileyen folklor grubu da hem Rus hem Türk vatandaşlarını coşturdu.

Gecede ayrıca seyirciler tarafından çok alkış alan Türkiye'de düğün merasiminin nasıl yapıldığı, kına gecesinin nasıl düzenlendiği, kızın nasıl istendiği gibin konuların işlendiği tiyatro oyunu sahnelendi. Etkinliğin sonunda Türk düğün geleneğine göre Kına gecesinde çerezin dağıtıldığı anlatılarak tüm misafirlere geceyi hatırlatacak kırmızı hediyelik torbalarda çerez hediye edildi.

Gecenin organizatörü Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Güçtekin, "Rusya’da 2014 kültür yılı ilan edildi. Biz de bir kültür kuruluşu olarak bu önemli gündeme projelerimizle katkıda bulunmak istedik. Bu yüzden ‘Rus Türk Kültür Gecesini’ düzenledik. Amacımız Türk vatandaşlarımızı ve Rus dostlarımızı bir araya getirmek. Her iki ülkenin kültüründen kesitler sergilemek, birbirimizi daha iyi tanıma ve anlama amaçlı bir geceydi." dedi.

Torunuyla etkinliğe katılan Yelena Mihaylovna isimli emekli kadın gecede hissedilen dostluk atmosferini çok beğendiğini kaydetti. Mihaylovna, “Bir kurumun bir başka kültürü biz Ruslara anlatmaya çalışması, açıkçası beni çok sevindirdi. Bu tür etkinlikler toplumları daha da yakınlaştırıyor. Güzel gösteriler ve oyunlar sahnelendi. Dostane bir atmosfer vardı." diye konuştu.

Kızı ve eşi ile birlikte geceye katılan Sergey Proşin ilk defa Türk kültürü ile tanıştığını belirtti. Sahnelenen etkinlikleri çok beğendiğini ifade eden Proşin şöyle devam etti: "Gösteriler bana çok ilginç geldi. Özellikle Türkiye kültürünü anlatan kısımlar çok hoşuma gitti. Çünkü, ilk defa karşılaşıyorum. Kolbastı dansı vardı çok ilginçti. Türkiye’ye hiç gitmedim. Açıkçası bu gösterinin ardından ailecek gitmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Etkinlik kapsamında Ebru sanatının yapılışı sergilendi. Ayrıca söz konusu kültür merkezinde ebru sanatı derslerine katılan öğrencilerin de çalışmaları izleyicilerin beğenisine sunuldu.