Daha önce Benian Dönmez, Durukan Ordu, Erdal Beşikçioğlu, Servet Pandur, Tolga Tekin, Gülin Ersoy ve Sükun Işıtan’ın kazandığı Türk tiyatrosunun unutulmaz ismi Baykal Saran anısına düzenlenen ödülün bu yıl ki sahibi aslen Ereğlili olan Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Dilek Bozkurt oldu. Bu yıl 8. kez düzenlenen ödülü Dilek Bozkurt, Anton Çehov’un Kuğunun Şarkısı "Bir Evlenme Teklifi’’ oyunundaki performansıyla kazandı.

Kızının ödül törenine katılan ve burada büyük gurur yaşadığını kaydeden Erdemir Emeklisi ve esnaf olan baba Şinasi Bozkurt (72) kızının tiyatroya büyük ilgi duyduğunu, 4 kez sınava girmesine rağmen tiyatro bölümünü kazanamamasına rağmen tiyatro aşkından vazgeçmediğini söyledi.

Kızını başka bir işe yerleştirmek istediklerinde kızının buna karşı çıktığını ve tiyatro bölümüne mutlaka gireceğini söylediğini kaydeden Baba Şinasi Bozkurt, kızlarına verdikleri desteği sonuna kadar sürdürdüklerini söyledi.

Kızının tiyatro bölümünü kazanmak için yaşadıklarını anlatan Baba Şinasi Bozkurt "Biz 1966’da Ereğli’ye geldik, kızım 1970 doğumludur. İhsan Yılmaz İlkokulu’ndan TED Koleji’ne başladı, sonra Ereğli Lisesi’ni bitirdi. Ereğli Lisesi’nden sonra üniversite aşamasına geldiğinde ben tiyatro okuyacağım dedi ve 4 yıl boyunca tiyatroyu yazdı. 4 yıl boyunca üniversiteyi kazanamadı tiyatroyu okuyamadı. Yapma etme biz seni Erdemir’e sokalım dedik. 'Hayır benim zorum para değil benim zorum tiyatro' dedi. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nin tiyatro bölümüne girdi. Sonra Marmara Üniversitesi’nin tiyatro bölümüne girdi. Sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin tiyatro bölümüne girdi. Sınavlara girdiği gün hepsi peş peşe geldi. Bir gün Ankara’da bir gün Eskişehir’de oldu. Biz ailece bunu sabah Eskişehir’e akşam Ankara’ya hatta yemeklerimizi bile arabanın içinde yemek suretiyle kızımıza büyük destek verdik. Sonra netice belli olmadığı için İstanbul’a Marmara Üniversitesi’ne gittik. İstanbul2a gittiğimiz akşam bir ahbabımızın evinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro Bölümü Profesörü Murat Barkan kendisi Ereğlili telefon etti, Hasan amca kızınız Eskişehir’i kazandı derhal muamelelerini yaptırmaya Ereğli’ye dönün dedi. Biz orada ailece birbirimize sarılıp ağladık. Sonra Eskişehir’e gittiğimizde o yıl Eskişehir’in Tiyatro Bölümü açılmıştı 500 kişilik bir müracaat vardı 25 kişi alınacaktı. Aşamaya göre 50 kişinin içine girdi. Son elemede de 25 kişinin 3. sırasında Eskişehir Üniversitesi’nin Tiyatro Bölümü’nü kazandı. 4 yıl okuduktan sonra orada yardımcı doçentlik yaptı, masterını orada yaptı. Sonra Devlet Tiyatroları’na geçti. Devlet Tiyatroları Konya’ya tayini çıktı 7 sene Konya’da kaldı. Daha sonra 7 senenin sonunda Ankara’ya geldi. 6-7 senedir de Ankara Devlet Tiyatrolarında oyuncu olarak oynuyor ve Baykan Saran rahmetli olduktan sonra onun ailesi bir sanatçıya ödül vermeyi planladı. Tabi kızımıza maddi bir ödülde verdiler. Ama bizim ve kızımızın asıl istediği maddi değil, manevi bir ödüldü. Tiyatronun ileri gelenleri Kültür Bakanlığı’ndan oluşan bir tiyatro seçme kurulu seçilmiş orada bizim kızımız hak kazanmış bu ödülü yılın en iyi oyuncusu olarak."

"BİZ İŞİN FARKINDA DEĞİLDİK"

Ödül için Ankara'ya çağrılan aile, kızlarının afişlerini görünceye kadar alacağı ödülün farkında olmadıklarını söyledi. Şinasi Bozkurt, kızının afişlerini gördüğü anda ki duygularını anlattığı konuşmasında "Tabi biz bunun çok farkında değildik. Bizi davet ettiler bu hafta gittik işin çokta farkında değildik. Bakanlıklardan Çankaya’ya çıkana kadar bir baktık ki Dilek Bozkurt afişlerini görünce gururlandık. Hatta sokakta zaman zamanda duygulandık. Akşam tiyatroya gittiğimizde büyük bir ilgi vardı üst düzey yöneticilerden, tiyatro sevenlerden. Biz iştirak ettik tiyatronun olmayacağını zannetmişlerdi. Ama 400 kişilik tiyatro tıklım tıklımdı birçok insan geri gitmişti. Tiyatronun başlangıcında ve sonunda kokteyli bahçeye kadar taştı. Kızımız orada kendisi jüriye teşekkür etti. Kendini bu ödüle layık görenlere teşekkür etti. Tabi en doğrusuda bize anne babama teşekkür ederim dediğinde biz çok duygulandık ve ağladık orada. Kızımız bu yaşa gelene kadar neredeyse tanımamışız. Ama kendisi gece sabahlara kadar ezber yapardı, çalışırdı. Ya nedir bu dert derdik, demek ki bu. Kızımdan dolayı çok mutluyuz. Kızımın tabi özel tarafları da var. Yardımsever derneklerin onların yaptığı, sokaktaki faaliyetlerinde bulunuyor. Çok mutluyuz kızımızla. Çok mutlu olduk, çok duygulandık ve ağladık" dedi.

Dilek Bozkurt, Şinasi (72) Fatma (65) Bozkurt'un ortanca çocukları olarak 1970 yılında Zonguldak Ereğli’de doğdu. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Oyunculuğu Bölümü'nden 1993 yılında mezun olan Bozkurt, 1997 yılında yüksek lisansını tamamlayarak Devlet Tiyatroları'na katıldı. 2005 yılından bu yana da Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışmalarını sürdüren Bozkurt, Tamirci, Keşanlı Ali Destanı, Rumuz Goncagül, Bürokratlar, Kaçsam Bırakıp, Türkmen Düğünü, Atinalı Timon, Yerma, Elele, Kayıplar, Eşik, Venedik Taciri, Teneke ve Kuğunun Şarkısı ‘Bir Evlenme Teklifi’ gibi oyunlarda rol aldı.