Muğla'nın Milas ilçesi Uzunyuva Mezar Anıtı çevresinde gerçekleştirilen kazı ve araştırmalar kapsamında, bilimsel çevrelerce çok önemli veriler içerdiği değerlendirilen yazılı bir stel ortaya çıkarıldı. Dönemin hükümdarına yazıldığı tahmin edilen stelin, şiir formatında olduğu ve Klasik Dönem içinde bugüne kadar ele geçen benzeri buluntular arasında en uzunu olması nedeniyle, özellikle de tarihçiler ve filologlar için olağanüstü öneme sahip bir buluntu olduğu bildirildi.

Kaidesi üzerine dik oturtulmuş olan stel, alandaki en son yerleşime ait bir mekânın ikinci katına çıkan merdivende, merdiven basamağı olarak kullanıldığı tespit edildi. Milas Uzunyuva Projesi Epigrafı Prof. Dr. Christian Marek’ten alınan ilk bilgiye göre; stel üzerindeki yazıt, şiirsel bir dille yazılmış. Şiir filolojisinde “katalektik trocheik tetrametre” olarak adlandırılan bir üslupla, her mısrada iki trochaiose 8 heceden sonra bir ara verilerek kaleme alınmış. Stelin üst yüzeyinde yanlarda görülen birer dübel ve çok hafif de olsa anatyrosis işçiliği, bir üst parçanın daha olduğu ve bu bağlamda da stelin yüksekliğinin 2.25 metreye varan bugünkü ölçüsünden daha yüksek olduğunu gösterdiği düşünülüyor.

Ele geçen bölüm üzerinde 121 satır yer alıyor. Stelin açık yüzeyi ayak basılmış olmasından dolayı hiçbir iz kalmayacak kadar aşınmış. Korunan satırlar açık yüzeyin kenarları ile üzerindeki basamağın altında kalan yüzey üzerinde. Bu da her bir mısranın yarısından daha az bir bölümü olduğunu gösteriyor. Yazıtın harf karakterine göre stel İ.Ö. 4. yüzyılın sonları ya da İ.Ö. 3. yüzyılın başlarında dikilmiş olduğu tahmin ediliyor.

Prof. Marek’in ilk incelemesinin sonucuna göre şiir, bir hükümdara atfedildiği belirlendi. Metin içinde methiyeler dizilen hükümdar için daima ikinci tekil şahıs zamiri, “Sen” kullanıldığı tespit edildi. Yaşamının son dönemini dile getiren cümlelerden anlaşıldığı gibi efendi olarak nitelendirilen kişinin bir “Tanrı” değil, aksine bir “ölümlü” olduğu anlaşıldı. Bu kişinin hayatına ait önemli olaylar, şiirin mısraları içinde detaylarıyla anlatılmakta olduğu belirlendi. Marek, "Özellikle de “kötü emelli kişilere” ve de “hasımlarına karşı verdiği savaşlar methiyenin ana temasını oluşturmaktadır. Hükümdarın kendisinden öğrendiğimiz en önemli bilgi, Maussoleum’un mimarı olarak tanıdığımız döneminin önemli mimarı Pytheas’ın arkadaşı olduğudur. Yazıt antik çağın “hükümranlık kültü”nün kökeni konusunda da çok önemli bir bilgi sunmaktadır." açıklamalarında bulundu.

Stel, üzerindeki şiirin Klasik Dönem içinde bugüne kadar ele geçen benzeri buluntular arasında en uzunu olması nedeniyle, özellikle de tarihçiler ve filologlar için olağanüstü bir buluntu olduğu kaydedildi.

Prof. Marek tarafından, metnin çözümünün daha henüz başlarında olunduğu, çekilen fotoğraflar ve özel kâğıt üzerine alınan kopyalar üzerinde detaylı incelemelerin bugünkü başlangıç bilgilerini daha da ileriye taşıyacağı, ayrıca buluntu yerinden hareketle stelin, alandaki mezar anıtının hemen yakınlarında bir yerlerde dikilmiş ve bu anıta ait orijinal bir armağan olduğu ifade edildi.