İzmir’in Urla ilçesinde düzenlenen Geleneksel Bağbozumu Şenliği'nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Beş yıl içinde İzmir, kim ne derse desin, kim paçamızdan, ceketimizden çekerse çeksin kalkınacaktır, çünkü İzmir'in direksiyonunda 4 milyon 100 bin İzmirli var." dedi.

Büyükşehir ve Urla belediyeleri işbirliğiyle düzenlenen şenlikler, kortej yürüyüşüyle başladı. Jandarma Kavşağı'ndan başlayan kortej, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Meydandaki açılış törenine, Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Üsküp yöresi oyunuyla renk kattı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, yarımadanın kalkınması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Yarımadanın ikliminden rüzgarına, enginarından zeytinine kadar her şeyini biliyoruz. Yarımadada yaşayan insanlarımızın alışkanlıklarını, becerilerini, tarihten gelen yeteneklerini de biliyoruz. Bunları bildiğiniz zaman ürettiğiniz projeler hayat buluyor. Yarımada Belediyeler Birliği Başkanımız da olan Sibel Uyar ile birlikte toplantı yaparak 10 proje belirledik. Bunların beş tanesini bu sene başlatıyoruz. Geriye kalanını 2015 yılında başlatacağız. Yarımadanın dokusu ve varlarıyla ilgili 300 sayfalık bilgi birikimi elde ettik. Bunları biz ve bizden sonra gelecek kuşaklar kullanacaklar. Yarımadada turizmden tarıma, hayvancılığa varıncaya kadar belirlediğimiz yol haritasını belediye başkanlarımızla birlikte yaşama geçireceğiz."

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise üzüme ve incire balın, zeytine yağın düştüğü bu yerin 2 bin 600 yıllık geçmişi olduğunu söyleyerek, "Tanrı'nın bize armağan ettiği bu güzelliklerden faydalanıp şükrediyoruz ve gelecekte çocuklarımıza bozmadan aktarmak için çalışıyoruz. Bağbozumu Şenliği, bu yüzden bizim için önemli. Amacımız, unutulmuş olan bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak. Yavaş yavaş azalan tarım ve hayvancılığı bu şenlik kapsamında desteklemek. Yöresel yemekleri yarışmalarla güncel tutup çocuklarımıza öğretebilmek. Amacımız, geçmişimize sahip çıkmak. Bize destek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyoruz. Seneye bu şenliği uluslararası boyuta taşımak istiyoruz." diye konuştu.

Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç da 14 Ağustos tarihinin çiftçiler için çok önemli bir gün olduğunu hatırlatarak, geleneklerini yaşatabilmeleri için bugün iş bırakarak kutlama yapan çiftçilere Torosan veya Kalabak sahilinde eğlence düzenleyebilecekleri bir alan istedi. Kocaoğlu da Kalabak'ta Kum Denizi'nde bir alanı düzenleyebileceklerini söyledi. Ayrıca Urla Kuşçular Köyü Çocuk Korosu bir konser verdi. Törenin ardından Başkan Kocaoğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan ve köylülerin yöresel ürünlerini sattıkları pazarı gezdi.

17 Ağustos tarihine kadar sürecek şenlikler kapsamında 15 Ağustos Cuma günü Cumhuriyet Meydanı'nda saat 17.00'de yemek yarışması, 19.30'da Necati Cumalı Anıevi'nde şiir dinletisi, 20.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda Blue In Green konseri, 22.00'de ise Zeynep Cassalini konseri düzenlenecek. 16 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'de Tamirhane Binası'nda panel, saat 20.00'de Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü'nde Urla Uluslararası Bağbozumu Optimist Yarışları ödül töreni, yine aynı yerde 21.00'de Aslı Kement ile So Soul Band konseri, 22.00'de Grubal Enfeksiyon konseri düzenlenecek. Şenliğin son gününde ise saat 21.00'de Özbek Köy Meydanı'nda Urla Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu konseri olacak.