Tesbihin Türk kültüründeki yeri ve önemi çok özeldir. Tarihi çok eskilere dayanan bir ve hem dini hem de kültürel açıdan en çok tercih edilen aksesuarlardan biridir. Özellikle Osmanlı döneminde tesbih tasarımı bir sanata dönüştü ve insanlar tarafından çok fazla rağbet gördü.

Birçok bölgede asilliğin bir sembolü olarak kullanılan tesbih, günümüzde sadece ibadet amaçlı değil, aksesuar olarak da fazlasıyla kullanılır durumda. Eski zamanlarda daha çok aşiret ağaları tarafından tercih edilen ve fiyat olarak da diğer tesbih türlerine nazaran yüksek olan kehribar tesbih, en çok beğenilen ve kıymet biçilen tesbih türlerindendir.

Kehribar tesbihin görsel ve estetik olarak göze hitap etmesinin yanı sıra, insan sağlığı açısından da çeşitli faydaları vardır. Alerjinin önlenmesi, astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıklarının iyileştirilmesi, enfeksiyonun yayılmasının durdurulması, ruh sağlığını koruyarak ortamdaki olumsuz havayı emmesi gibi daha birçok faydası vardır.

Diğer tesbih türlerinden olan kuka tesbih ve oltu tesbih de tesbih severler için çok tercih edilen çeşitlerdir. Erzurum’un Oltu ilçesinden çıkarılan ve bu ilçenin adını alan oltu tesbih, topraktan yumuşak olarak çıkarıldığı halde, hava ile temasında sertleşen bir özelliğe sahiptir. Oltu tesbih, şifalı taşlar arasında siyah renkli bir taştır. Pozitif düşünce üzerine çok etkili olması onu diğer taşlara göre daha özel kılar.