Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Adanalı yazar Orhan Kemal için, 'Doğumunun 100. Yılında Orhan Kemal' konulu sempozyum düzenlendi. Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Seyhan Belediyesi'nin destekleriyle Ç.Ü. Mimarlık Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Orhan Kemal ile eserleri üzerine çalışan ve farklı üniversitelerde görev yapan araştırmacıların yanı sıra, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, Prof. Dr. Mustafa Apaydın, Prof. Dr. Turan Karataş, akademisyenler ve çok sayıda izleyici katıldı.

    Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ç.Ü. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Apaydın, "Orhan Kemal’in doğduğu yer olan Adana’nın, O’nun büyük bir sanatçı olmasında önemli katkısı olduğunu göz önüne alırsak, Orhan Kemalsiz bir Adana’da düşünemeyeceğimizi söylemeliyim." dedi.

    "100. yaşında anılıyor olmak biz faniler için büyük bir talih." diye sözlerine, başlayan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş da, Orhan Kemal için 1940 yılının dönüm noktası olduğunu hatırlattı. 1940 yılında yaşanan olayın Orhan Kemal İçin hem talih hem de talihsizlik olduğunu ifade eden Karataş, "Talihsizliğinin sebebi özgürlüğüne el konulması. Talihi ise Nazım Hikmet’le karşılaşması olmuştur. Orhan Kemal’in romanları, öyküleri, oyunları, senaryoları, kitaplaşmamış eserleriyle 21. yüzyıl Türkiye’sinde hala ilgiyle takip edilmesi, O’nun ne denli büyük bir usta olarak kalbimizdeki yerini aldığını söylemekten onur duyduğumu belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

    Oğlu, Orhan Kemal Müzesi kurucusu Araştırmacı-Yazar Işık Öğütçü ise Orhan Kemal’in Adana’da yaşatılması, hemşerilerinin ona sahip çıkması ve yeni kuşakların üstadı daha yakından tanıması adına düzenlenen sempozyumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öğütçü, etkinliğe öncülük eden Çukurova Üniversitesi’ne teşekkür etti.

    Sempozyumu yoğun ilgiyle ayakta izleyen ve anlatılanların her kelimesini dikkatlice not alan öğrencilere hayran kaldığını da dile getiren Öğütçü,"“Bugün burada bir kez daha Orhan Kemal’in büyük bir yazar olduğunu ve eserleriyle bizlere ciddi bir miras bıraktığını anlamış olmaktan gurur duyuyorum." diye konuştu.

    İki gün süren sempozyumda Orhan Kemal romancılığının yenilikleri, Orhan Kemal'in öykülerinde işçi sorunları, Orhan Kemal'in romanlarında kadınlar, Nâzım'ın Mektebinde Raşit Kemali'den Orhan Kemal'e, Orhan Kemal'in şiirleri ve şairliği, Orhan Kemal'in romanlarında ‘Leitmotiv’ler gibi başlıklar konuşulacak.