Üsküdar Üniversitesi Çarşı Kampüsü'nde saat 14.00'te Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminer, Risale-i Nur Enstitüsü yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Ruhi Yavuz'un Pazar Seminerleri'nin düzenlenme gayesi hakkında yapmış olduğu açılış konuşmasıyla devam etti.

Metin Karabaşoğlu sunumuna 'Saykal'ın neden ve nasıl yazıldığına ilişkin yapmış olduğu açıklamalarla başladı. Saykal'ın aslında yazılarak değil, konuşularak ortaya çıkan bir kitap olduğundan bahseden Karabaşoğlu, Risale-i Nur hakikatlerinin müdaafaya ihtiyaç duymadığını lakin karalama kampanyalarının Risale-i Nur'u tanımayan insanların zihinlerinde bıraktığı kötü izlenimin giderilmesi için bu müdafaanın gereklililiğinden bahsetti.

1920'DEN BERİ RİSALE-İ NURA İTİRAZLAR GELDİ

Risale-i Nura olan itirazların 1920'lerde başlayan ladini zeminden Kastamonu günlerindeki karşıt dindar söylemlere nasıl dönüştüğüne değindi. 1950'lerdeki hürriyet ortamında Risale-i Nur'a olan saldırıların azalmasının, başa gelen insanların halkın duygu ve düşüncelerine uygun hareket eden demokratik anlayışa sahip olduklarından kaynaklandığını ifade etti.

27 Mayıs sürecinde eskimiş söylemlerin nasıl tekrar gündeme getirilmeye çalışıldığından bahseden Karabaşoğlu, bu dönemde saldırıların çok daha fazla olduğuna ve askerin Diyanet İşleri Başkanlığı'na müdahalesiyle yapılan propagandalara değindi. Özellikle Eşref Edip'in bu dönemdeki saldırılara karşı Risale-i Nur lehine yapmış olduğu müdafaaları övgüyle anlatan Karabaşoğlu, bu ülkenin geçmişinin temizlenebilmesi için 27 Mayıs sürecinde arka planda gerçekleşen olayların deşifre edilmesinin gerekliliğini vurguladı. Karabaşoğlu sunumunun ardından gelen soruları yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.

PAZAR SEMİNERLERİNE SENAİ DEMİRCİ İLE DEVAM EDİLECEK

Risale-i Nur Ensittüsü'nün bir sonraki Pazar Semineri 5 Kasım 2017'de Senai Demirci'nin "Risale-i Nur Kur'an İlişkisi" başlıklı semineriyle Üsküdar Üniversitesi Çarşı Kampüsünde gerçekleştirilecek.

Kaynak: Beyaz Gündem (Y. Emre Karaşahan)