Romanya'da Türk enstrümanlarını kullanarak Klasik Türk Sanat Müziği ve Rumen Müziği icra eden Anton Pann Grubu, Türkiye’de ilk kez Ankara Palas’ta konser verdi.

Rumen müzik grubunun 'Kantemiroğlu'ndan Tanburi Cemil Bey'e Kara Eflak' adlı konseri, Yunus Emre Enstitüsü'nün organizasyonuyla gerçekleştirildi. Profesyonallerden oluşan müzik grubu; Türk enstrümanlarından bağlama, ud, tef ve neyin yer aldığı konserde son çıkan 'Kara Eflak' albümlerinden Sultan Abdülaziz ile Tanburi Cemil Bey’in bestelerinin yanı sıra 'Üsküdar’a Giderken', 'Çeçen Kızı' ve 'Longa' gibi Türk müziğinin seçkin örneklerini de seslendirdi.

Romanya ile Türkiye arasındaki kültürel köprüye katkı sağlayan konserde ayrıca Anton Pann ve Dimitri Kantemiroğlu koleksiyonlarından alınan 18. ve 19. yüzyıla ait eserler de icra edildi.

Adını, tahminen 1793 yılında Osmanlı kayıtlarındaki adıyla İslimye şehrinde (bugün Bulgaristan sınırları içinde olan Sliven’de) dünyaya gelmiş bestekâr, şair ve müzisyen Anton Pann’dan alan Rumen müzik grubunun 'Kantemiroğlu'ndan Tanburi Cemil Bey'e Kara Eflak' konseri beğeniyle izlendi.

Anton Pann Grubu, dünyada unutulan Romanya kültürünün bir parçasını göstermek amacıyla 14. ve 19. yüzyıllar arasında icra edilmiş müziklerin el yazmalarını ortaya çıkarmayı ve bu eserleri yeniden düzenlemeyi, icra etmeyi kaydetmeyi ve yayımlamayı hedefledi. 2004 yılında kurulan grup, bugün tamamı Bükreş'teki Milli Müzik Üniversitesi'nin öğrencileri ve mezunlarından oluşan profesyonel müzisyenlerle konserlerine devam ediyor.