AK Parti - Cemaat tartışmaları ile diğer dini gruplara yakınlığı pekişen AK Parti, Nur cemaatlerinin Gülen Cemaatinden beklediği, ancak sonuçsuz kalan girişimine sahip çıkacağa benziyor. Risale-i Nur'ların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılmasının ardından şimdide, sadeleştirilmiş Risale-i Nur'ların basım ve yayımına ilişkin engellemenin Kültür Bakanlığı'nca ortaya konması bekleniyor.

Nur Cemaatleri'nin "Risale-i Nur'un mana dünyasını tahrif ettiği" gerekçesiyle karşı çıktığı Risale-i Nur sadeleştirmelerine ilişkin, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatta ki talebeleride karşı çıkıyor. Said Nursi'nin talebeleri ve Nur cemaatlerinin çağrıları Gülen Cemaati tarafından dikkate alınmamış ve son zamanlarda satış rakamları ile adeta gövde gösterisi yapılmıştı.

Beyaz Gündem'in ulaştığı son bilgilere göre Kültür Bakanlığı'nın yerel seçimlerden sonra hızlı bir şekilde çalışmaları durduracağı biliniyor. Çalışmalar ile birlikte, korsan basımlar, asıl metninden uzak basımlar yakın takibe alınacak. Bir tüzel kişilik oluşturulup, Said Nursi'nin neşir varislerinin bu tüzel kişilik içerisinde yer alması sağlanacak ve bu tüzel kişiliğe resmi olarak, Said Nursi'nin eserlerini koruma ve yaşatma hakkı verilecek.

Bu bağlamda birçok Risale-i Nur basımı ciddi olarak etkilenecek. Bu Tüzel kişilikle birlikte başta Ufuk yayınlarının sadeleştirdiği Risale-i Nur'ların basım ve yayını engelleneceği düşünülürken, izinsiz basım yapan birçok yayın evide etkilenecek. Oluşturulacak Tüzel kişiliğin Risale-i Nur'un orjinal metinlere sadık kalan yayın evlerine herhangi bir yaptırım uygulamayacağı düşünülüyor.

Hangi Yayınevlerinin Risale-i Nur Basım İzni Var?


Risale-i Nur neşriyatı yapan birçok yayınevi var. Tüzel kişilik içerisinde etkin olarak bulunması beklenen isimler Nur Cemaatleri tarafından hemen hemen bilinen isimler. Bu isimler arasında, Abdülkadir Badıllı, Ahmet Aytimur, Said Özdemir gibi isimlerinde bulunabileceği düşünülüyor. Oluşturulacak tüzel kişilik ile birlikte problem yaşamayacak yayınevleri (bir kısmı) şu şekilde;

Envar Neşriyat
Sözler Neşriyat
İhlas Nur Neşriyat
Tenvir Yayıncılık
Yeni Asya Neşriyat
Söz Basım
RNK Neşriyat
Işık Yayınevi (Fethullah Gülen cemaatine ait)

Kaynak: Beyaz Gündem