Kanuni Sultan Süleyman’ın 21 yaşında vefat eden oğlu Şehzade Mehmed adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen ‘Şehzade Külliyesi Türbeleri’ Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restorasyonun ardından Cumhuriyet tarihinde ilk kez ziyarete açıldı.

    Kur'an-ı Kerim’in okunması ile başlayan açılışta konuşma yapan Kültür Ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Türbeler bizim için değerli bir hazinedir. Kültür edebiyattan mimariye kadar her alana sirayet ediyor. Bu külliyelerin bizim medeniyetimizde, medeniyetin ölüme bakan yüzü olarak en bariz olduğu yerler mezarlıklar ve türbelerdir. Türbeler bakımından çok değerli bir mirasa sahibiz. Bu mirasın yaşayan nesillerle daha çok içli dışlı olması gerekiyor. Bunun için yapılan çalışmaların daha çok desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

    Bakan Çelik yaptığı konuşmanın ardından Şehzade Mehmed’in türbe kapısını anahtarla açtı. Bakan Çelik, beraberindekilerle birlikte türbenin içine girerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi ve görevlilerden türbeler hakkında bilgi aldı.

    Şehzade Külliyesi içinde yer alan ve restorasyonu tamamlanan türbelerin içinde Şehzade Mehmed Türbesi’nin yanı sıra Şehzade Mahmud Türbesi, Hatice Sultan Türbesi, Fatma Sultan Türbesi, Rüstem Paşa Türbesi, Bosnalı İbrahim Paşa Türbesi, Destari Mustafa Paşa Türbesi ile eşi Ayşe Sultan'a ait 2 ahşap sanduka ile üç çocuk lahdi bulunmaktadır.