KOCAELİ (AA) - Yüksek Mimar Tevfik İlter, Şile Kalesi'nin aslına uygun restore edilmediği iddialarına ilişkin, "Ortaya çıkan bu garabetin benimle, ekibimle, öğrencilerimizle ve o zaman görev yaptığım Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile hiçbir bağlantısı yoktur" ifadelerine yer verdi.  

İlter, yaptığı yazılı açıklamada, Şile Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili basında ve sosyal medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

Projeye Şile Belediye Başkanı Can Tabakçıoğlu'nun daveti üzerine 10 Eylül 2005'te kale ziyaretiyle başladıklarını hatırlatan İlter, ücret karşılığı değil, eğitim amaçlı saha çalışması olarak çalışmayı yürüttüklerini ifade etti.

Tevfik İlter, bir yıl süren çalışma sonrası gerekli projelerin tamamlanarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna sunulduğunu ancak uygun bulunmadığını, bu nedenle ekibin işi bıraktığını belirtti. İlter, şunları kaydetti: 

"Şu anda uygulaması yapılmış olan Şile Kalesi restorasyonunda, gerek proje bazında gerek projelerin uygulanmasında hiçbir şekilde tarafımızca hazırlanan projeler uygulanmamıştır. Uygulanan projeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan bir firma tarafından hazırlanmış, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Projenin uygulama aşaması ise yine bizim dışımızda yapılmış olup ihale yoluyla değil, hizmet alımı yöntemiyle anlaşılan firmayla sözleşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan bu garabetin benimle, ekibimle, öğrencilerimizle ve o zaman görev yaptığım KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile hiçbir bağlantısı yoktur."

Sosyal medyada ve basında Şile Kalesi'nin aslına uygun restore edilmediğine yönelik haberler üzerine İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu inceleme başlatmıştı.