Osmanlı mutfağının unutulmuş yemekleri arasında yer alan kavun dolması tekrar gün yüzüne çıktı. Saray mutfağının unutulmaz lezzeti, Bodrum’da aşçılık yapan Gülşen Coşanöz tarafından yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.

Bodrum Yalıkavak marinada restoran açan Gülşen Coşanöz, yerli ve yabancı turistlere Osmanlı mutfağını tanıtıyor. Osmanlının unutulmuş yemeklerini gün yüzüne çıkaran Coşanöz yaptığı yemeklerin tarihini anlatmayı da ihmal etmiyor. Sultan sofralarını süsleyen unutulmuş yemekler arasında yer alan kavun dolmasını tadan yerli ve yabancı turistler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Kavunu tepesinden özenle keserek sadece çekirdekleri boşaltıldıktan sonra kıyma, maydanoz, bol baharat ve çeşitli kuru yemişlerden oluşan karışım kavunun içine dolduruluyor. Daha sonra belmari fırında 3 saat pişirilen kavun yenmeye hazır hale geliyor.

"Osmanlı mutfağını dünyaya tanıtacağım"

Osmanlı mutfağının önemine değinen Coşanöz, “Benim için Osmanlı saray mutfağı çok önemli. Bunu bütün dünyaya tanıtmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili de çok çalışmalarım var. Son 5 yıldır bütün çalışmalarımı saray mutfağını araştırmak ve geliştirmek üzere ve tekrar güncellemek üzere zamanımı saray mutfağı üzerine harcıyorum. Kavun dolması unutulmaya yüz tutmuş çok önemli yemeklerimizden biri. Bir kere şekil itibariyle çok enteresan, tatlı ile tuzlunun birleşimi tadı da çok enteresan. Tabi ki bu kadar önemli bir yemeği bütün dünyaya tanıtmayı azmettim bunun içinde çok misafirlerimize yedirdim yurt içinden yurt dışından. Bunu da azimle devam ediyorum. Kavun dolması, ancak rezervasyonlu misafirlerimize yapabiliyoruz çünkü 3 saat ağır ateşte fırında pişiyor. Evet bir öğleden sonra ancak pişiyor ve onun zamanlaması çok önemli. Misafirlerimize oturduklarından yarım saat sonra gibi ikram ediyoruz, fırından çıkartıyoruz sıcak sıcak getiriyoruz. Misafirlerimiz gerçekten çok şaşırıyor. Şimdiye kadar beğenmeyen olmadı. Kavunun aroması kıyma ile buluşunca müthiş bir şey oluyor. Evet, bütün herkese bunu tatmasını tavsiye ediyorum. En güzeli, Osmanlı saray mutfağı deyince batılıların gözünde, kırmızı, yağlı, yenemeyecek kadar ağır yemekler canlanıyor. Ben onların o imajını yıkıyorum. Çok mutluyum ve herkes çok şaşırıyor. Osmanlı saray mutfağını asla böyle bilmediklerini söylüyorlar. Bilenle çok az karşılaştım. Bol baharat, bol çerez ve tatlı kuru meyvelerden oluşur Osmanlı mutfağı” dedi.

Tadı anlatılacak gibi değil

Pişirildikten sonra özenle servis edilen kavun dolmasının tadına bakanlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İlk kez kavun dolması tadan bir turist, “Daha önce hiç bu şekilde yemedim ama yani aroması bile yetiyor. İlk defa böyle bir tat aldım çok değişik ve müthiş bir tadı var çok güzel” şeklinde konuştu.

Kavun dolmasını tadan yerli bir turist ise “Tek kelime ile muhteşem, anlatılacak gibi değil. Adı kavun dolması, kavunun bir aroması var ama tadı yok çok enteresan. Böyle gerçekten insan şaşırıyor. Biber dolmasını biliriz, kabak dolmasını ve bilimum dolma çeşitlerini biliriz ama böyle bir şey olamaz mümkün değil. Ben böyle bir tat görmedim hayatımda. Osman mutfağının bu derece enteresan lezzetlere sahip olması da gerçekten şaşırtıcı Hünkarlarımız işi biliyormuş” dedi.