Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sanatçıların Uluslararası Film Festivali’nden kaldırılan ulusal kategorisi hakkındaki eleştirilerine yanıt verdi. Türel, “Bu eleştirileri fevkalade saygıyla karşılıyorum ama portakalın çapını büyüterek, devler ligine taşıma hedefiyle planlanmıştır” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündem dışı maddesi olarak Antalya Film Festivali hakkında konuşan Belediye Başkanı Menderes Türel, geçtiğimiz aylarda yarışmadan kaldırılan ulusal kategori hakkındaki eleştirilere yanıt verdi. Bazı sanatçıların ve siyasetçilerin eleştirilerini saygıyla karşıladığını belirten Türel, festivalin teknik konularına karışmadığını ancak alınan kararın Türk sinemasının lehine olduğunu kaydetti.

"Bizim vizyonumuz çok farklı"

Türkiye’de 30 tane film festivali düzenlendiğini hatırlatan Türel, “Şimdi 31. düzenlenmeye karar verilmiş, Türkiye’de başka vilayetlerde yapılacak film festivallerin düzenlenmesi hususunda bizim bir şey söylememiz çok doğru olmaz. Elbette ki her bir festivalimizin birbirinden çok değerli olduğunu daha önceki konuşmamda da söylemiştim. Bizim koyduğumuz vizyon çok farklı bir vizyon. Bu zamanla anlaşılacaktır diye düşünüyorum” dedi.

"Artık portakalın çapı büyütülecek"

Festivalin ve Altın Portakal ödülünün kendileri için önemli olduğunu belirten Türel, “Bunun elbette sürdürmek bizim için çok önemlidir, bunun gereğini yapıyoruz. Ama tabiî ki artık portakalın çapını büyüterek, devler ligine taşıyarak yapma hedefi Antalya için günün o gün olduğu düşüncesiyle planlanmıştır. Ben Türk sinemasını güçlendirmek için, Türk sinemasını devler ligine taşıyarak yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu kapsamda tamamen Türk sinemasını daha çok güçlendirecek adımları festivaldeki ödüllerimizle, genç sinemacılara vereceğimiz desteklerle sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz. İnşallah Türk sinemasının Uluslar arası Antalya Film festivaliyle Altın portakal ödülleriyle çok daha güçlü bir şekilde gerçekleşeceğini ifade edebilirim” diye konuştu.

Sanatçıların eleştirilerine cevap

Sanatçıların eleştirilerine de değinen Türel, şunları söyledi: “Sanatçıların eleştirilerine meselesindeki demokratik tavrım, bugün bizi en şiddetli şekilde eleştiren arkadaşlar tarafından dile getirilmektedir. Ben film festivalinin teknik değerlendirmeler süresince hiçbir zaman olmadım. İnanın ben de bütün belediye başkanlık dönemlerimde ödülleri kim alır diye merak etmedim. Sonuçları herkesle birlikte öğrendim. Burada ödül alan sanatçıların da bizi kritize ettiklerini söylediğinize göre, demek ki biz bu kriterler hususunda belirleyici bir noktada bir tercih içerisinde olmadığımızın da teyididir. Bu eleştirileri fevkalade saygıyla karşılıyoruz ama bunlar bizim atmış olduğumuz adımlar gibi görünmüş oluyorsa gerçekten bu yanlış bir tespittir. Biz Türk sinemasını daha da güçlendirip Altın Portakal ödülümüzle Antalya Uluslararası Film Festivalimizi devler ligine taşımak suretiyle bir adım atıyoruz. “