Bu yıl 15-21 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenecek Adana Büyükşehir Belediyesi 21. Altın Koza Film Festivali için geri sayım başladı. Önemli kültür – sanat etkinliklerinden biri kabul edilen festival, bu yıl da yurt içinden ve dünyadan kısa ve uzun metraj filmler ile belgeselleri sanatseverlerle buluşacak. Festivalin gösterim bölümünde dünyadaki çeşitli festivallerden ödül almış filmlerin Türkiye prömiyerleri gerçekleşecek. Festivalde 205 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması yılın iddialı yapımlarının çekişmesine sahne olacak. Bunların yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşiler, sergiler, konserler de festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Organizasyona damga vuracak tema ise Türk Sinemasının 100. yılı…16 Eylül salı günü gerçekleştirilecek açılış töreni sinema emekçilerinin katılımıyla kutlanacak. Yine hafta boyunca Türk Sinemasının 100. yılı temalı söyleşiler ve sergiler hayata geçirilerecek.

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Son bir yıl içinde çekilmiş Türk filmlerinin başvurduğu yarışmada, 12 film jüri önüne çıkacak. Başkanlığını daha önce düzenlenen Altın Koza Film Festivallerinde ‘en iyi film ve en iyi yönetmen’ ödüllerini de alan ünlü yönetmen Reha Erdem’in üstleneceği jüride ‘11’e 10 Kala’ filmi ile yine Altın Koza’da en iyi film ödülü kazanan yapımcı Nida Karabol, ulusal ve uluslararası pek çok ödüllü filmde görev almış görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, geçen yıl ‘Yozgat Blues’ adlı filmiyle Altın Koza’da en iyi film ödülünü kazanan, sinemanın genç yönetmenlerinden Mahmut Fazıl Coşkun, 20. Altın Koza Film Festivali’nin en iyi kadın oyuncu ödülü sahibi Ahu Türkpençe, Cannes’dan Altın Palmiye ile dönen ‘Kış Uykusu’ filminde de yer alan ödüllü oyuncu Ayberk Pekcan ile ‘Gönül Yarası’ ve ‘Av Mevsimi’ gibi birçok unutulmaz filmde çalışmış müzisyen Tamer Çıray görev alacak. Yarışmada, ‘En İyi Film’ seçilecek eser, 350.000 TL’lik ödülün sahibi olacak. Tüm kategorilerde ise, toplam 630.000 TL ödül dağıtılacak. Ödüller, 20 Eylül Cumartesi gecesi yapılacak ödül töreni ile sahiplerini bulacak.

SİYAD EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ

Festival kapsamında verilecek ödüllerden biri de, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD)’nin vereceği ‘SİYAD En İyi Film Ödülü’. 21. Adana Altın Koza Film Festivali SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek sinema yazarları Elif Tunca, Murat Özer, Selim Eyüboğlu’ dan oluşuyor.

FİLM – YÖN JÜRİSİ

21. Altın Koza Film Festivali’nde Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) de En İyi Yönetmen ödülü verecek. Bölümün jüri üyeleri yönetmenler, Atalay Taşdiken, Canan Gerede, Melik Saraçoğlu.

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI

Güzel Sanatlar ile İletişim Fakültelerinin sinema – televizyon bölümlerine devam eden öğrencilerin katılabildiği ve filmlerin kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel dallarında değerlendirildiği Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda bu yıl çeşitli üniversitelerden 31 filmin yarışmaya hak kazandı. Ön değerlendirme kurulunda sinema yazarı Senem Erdine, yönetmenler Mehmet Güleryüz ve Ahmet Sönmez görev yaptı. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda her dört dalda en iyi film seçilen esere 7.500 TL ödül verilecek, toplamda 30.000 TL ödül dağıtılacak. Eser sahibi öğrenciler her yıl olduğu gibi festivalde konuk edilerek yurtiçi ve yurtdışındaki sektör profesyonelleriyle bir araya gelecek. Eserlerinin gösterimlerinin ardından çeşitli söyleşiler yapacak, etkinliklere katılacak.

AKDENİZ ÜLKELERİ KISA FİLM YARIŞMASI

Akdenizli kısa filmcilerin buluşma noktası haline getiren geleneksel Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’na İspanya, Türkiye, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Suriye, Ürdün, Slovenya, Lübnan ve Kosova gibi ülkelerden yaklaşık 500 eser başvurdu. Kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel dallarında toplam 63 filmin yer alacağı yarışmada, her dalda en iyi film seçilen eser, 10.000 TL’lik ödülün sahibi olacak. Yarışmada toplam 40.000 TL. ödül dağıtılacak. Festival yine dünya sinemasının seçkin örneklerinin Türkiye Prömiyerlerini gerçekleştiriyor. Festivalde, bu yıl yine merakla beklenen filmlerin Türkiye ilk gösterimleri yapılacak!

ÇOLPAN İLHAN ANISINA

Festivalde bu yıl hayatını kaybeden usta oyuncu Çolpan İlhan anısına, Ömer Lütfi Akad’ın 1959 yapımı Yalnızlar Rıhtımı isimli filmi seyirciyle buluşacak.Türk Sineması’nın büyük ismi Ömer Lütfi Akad’ın başyapıtlarından 1973 yapımı Gelin’in yenilenmiş kopyası ilk kez Altın Koza Film Festivali’nde gösterilecek. Filmin gösterimine yapımcı Fuat Erman da katılacak. Filmin yenilenmiş kopyası ilk defa bu yılki Venedik Film Festivali’nde gösterilmişti.

TÜRK SİNEMASI 2014

Festival, son bir yıl içinde çekilen Türk filmlerini bir kez daha izleyiciyle buluşturuyor. Bu kapsamda, Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar, Murat Nas’ın Ters Köşe, Ayşe Ayben Altunç’ın Eylül’ün Kadın Yüzleri, Gürhan Özçiftçi’nin Ne Gelen Var Ne Giden, Berfi Dicle Öğüt’ün Karda Açan Menekşeler, Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Olunca, Orhan Çalışır, Cengiz Kültür ve Dirk Meissner’in Zülfü Livaneli - Doğu ve Batı Arasında Bir Ses isimli filmleri gösterilecek.

ORHAN KEMAL 100 YAŞINDA

Adanalı ünlü yazar ve senarist Orhan Kemal’in doğumunun yüzüncü yılı anısına oluşturulan bölümde, Eroğan Tokatlı’nın 72. Koğuş, Halit Refiğ’in Gurbet Kuşları, Erden Kıral’ın Bereketli Topraklar Üzerinde, Şahin Gök’ün Eskici ve Oğulları, Tunç Başaran’ın Murtaza ile Mehmet Güleryüz’ün Sessizlerin Sesi: Orhan Kemal isimli belgeseli izleyici önüne çıkacak.

70 BİN ÖĞRENCİYİ SİNEMA SALONLARINA TAŞINACAK

Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden “Okullar Sinemada, Sinema Okullarda” kapsamında ilköğretim ve lise düzeyi öğrencileri, sinema salonlarında kendileri için özel seçilmiş filmleri izleme fırsatı bulacak. Ayrıca; Salonu olan okullarda ise projeksiyon cihazı kurularak sinema salonlarına gelemeyen öğrencilere sinemanın büyüsü yaşatılacak.

ENGELSİZ SİNEMA

“Engelsiz Festival” ünvanı alan Altın Koza, “Engelsiz Sinema” bölümü ile engelli vatandaşlar için özel program hazırladı. Özel teknik donanımlarla hazırlanmış olan Engelsiz Sinema bölümünde biri animasyon olmak üzere 4 adet film engelli vatandaşlarla buluşacak.