Risale-i Nur Enstitüsü son zamanlarda yaptığı dikkat çeken programlara bir yenisini daha ekliyor. Enstitü, yeni bir programla Bedizzaman Said Nursi'nin Eski Said dönemi olarak bilinen eserleri için özel bir okuma programı hazırladı. Program 28 Şubat-28 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek.

OSMANLIDA TOPLUMSAL VE SİYASİ DÖNÜŞÜM

Osmanlı'nın son dönemlerini ve Türkiye'nin ilk döneminde yaşayan İslam düşünürü Bediüzzaman Said Nursi, İslam dünyası için kritik süreçleri tahlil etmesiyle de dikkat çekiyor. Bu nedenle Eski Said eserlerine yansıyan 19. Yüzyıl Osmanlı Devleti’nde Toplumsal ve Siyasal Dönüşüm‘e dair meseleler, okuma programının ana gündem konusu olacak. Fakat program 5 haftalık süreçte 5 farklı alt gündeme sahip olacak.

1. Hafta: Osmanlı Modernleşmesi (Askerî-Hukukî-Eğitim-Sosyal)
2. Hafta: Osmanlı’da Fikir Hareketleri (Türkçülük, İslamcılık, Batıcılık)
3. Hafta: İnsan Olarak II. Abdühamid (Vasatı Ne Zaman Yakalayacağız?)
4. Hafta: Jön Türkler Tarihi (31 Mart Olayı ve Sembol İsimler: Enver Paşa, Niyazi Bey vb.)
5. Hafta: Mütareke Döneminde Bediüzzaman (Bediüzzaman ve İngilizler)

Haftalık okumalar ve bu okumalara kaynaklık edecek eserler ise Risale-i Nur Enstitüsü'nün resmi internet sayfası rne.com.tr adrsinde yer alıyor.

PROGRAMA KİMLER KATILABİLECEK?

Risale-i Nur Enstitüsü'nün düzenlediği bu program, ilk olarak erkeklere yönelik olacak. Enstitü'nün ilerleyen zamanlarda kadınlara yönelikte benzer bir uygulama yapıp yapmayacağı hakkında bilgilendirme yapılmadı.

Öte yandan ücretsiz şekilde katılım sağlanabilecek programa katılmak isteyenler de bazı özellikler aranıyor. Bu nedenle erkek olmak yeterli olmuyor. Programa yüzde 80 devam zorunluluğu bekleniyor. Yani 5 hafta sürecek olan programa katılmak isteyenler en az 4 hafta katılım göstermek durumunda oluyor.

Katılımcıların önbaşvuru için rne.com.tr de yer alan başvuru formunu online olarak doldurmaları gerekiyor. Bununla birlikte, Eski Said Dönemi Eserleri okuma programına katılmak isteyen katılımcılar yine resmi internet sayfasından katılıma ilişkin bilgileri detaylı olarak öğrenebilecekler.

SOSYAL BİLİMLER ÇALIŞAN VE MEZUNLARI ÖNCELİKLİ OLACAK

Her ne kadar program herkesin istifadesine açık gerçekleştirilmek istense de yapılacak program kontenjanla sınırlı tutulacağından, sosyal bilimler alanında çalışan veya bu bölümlerden mezun olanlara öncelik tanınanacak. Ancak bu kriter bir zorunluluk olarak aranmıyor.

Program müzakere imkanı sağladığından, katılımcıların alt yapı olarak bu alanda daha yetkin olması istense de, sosyal bilimlere ve Bediüzzaman'ın eski dönem eserlerine ilgi duyanlar da katılabilecekler. Öte yandan tüm katılımcılardan müzakerelere hazır olarak gelmeleri beklenecek.

Program danışmanlığını Adem Ölmez yürütecek ve katılıcılardan seçilecek olan asistanlar da programda danışmana destek olacak görevlendirmelere sahip olacak. Program hakkında daha detaylı bilgilere Risale-i Nur Ensitüsü merkezinden veya irtibat kanallarından ulaşılabiliyor.



Kaynak: Beyaz Gündem