Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde, "Hayatımızda ve işimizde enerji tasarrufu" konulu seminer düzenlendi.
EEES Energy And Environmental Engineering şirketi Enerji Uzmanı Wale Hussein, Kütahya’da çok ağır enerji tüketimi olduğunu vurguladı.
Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda konuşan Hussein, seramik üretiminde çok fazla enerji tüketildiğini belirterek, “Enerji tüketimini en çok fırınlama ve sprey kurutmada harcanıyor. Enerji tüketimini azaltmak için doğalgaz ve dizel kullanımına geçilmeli" dedi.
Kütahya’da çok fazla enerji tüketimi olduğunu vurgulayan Hussein, seramik üretiminde çok fazla enerjinin kullanıldığına dikkat çekti. Hussein, “Kütahya’da seramik üretimi nedeniyle enerji üretimi ve karbondioksit fazla. Çok fazla enerji kullanıyorlar. Seramik ürünleri sanat ve ağır ürünleri olarak ikiye ayrılıyor. Çatılardaki kiremitler, mutfak banyo malzemeleri, porselenler, tabaklar. Enerji tüketimi en çok yüzde 70 ile güzel seramikler ürünleri yapımında kullanılıyor. Banyo tuvalet malzemeleri üretiminde yüzde 30 enerji tüketimi kullanılıyor. Kütahya’da bu alanda enerji etkinliği çok önemli.” diye kaydetti. Seramik üretim aşamalarında değirmenler, sprey ile kurutma, fırınlama, parlatma, sırlama gibi bütün bölümlerde enerji kullanıldığını aktaran Hussein, “Enerji tüketimini en çok sprey kurutma ve fırınlama da kullanılıyor. Bu iki adıma Kütahya’da odaklanmak lazım. En çok karbondioksit üretimi bu aşamalarda oluyor. Yüzde 57 ile en çok enerji tüketimi fırınlama aşamasında oluyor. Sprey kurutma yüzde 26. Enerji ve karbondioksit azatlımı için. Enerji tüketimini azaltmak için fırınlama da doğalgaz ve dizel kullanımı gerekiyor. Doğalgaz, yüzde 31 olarak karbondioksiti azaltıyor. Dizele geçilirse yüzde 16 karbondioksit azalıyor” diye konuştu.
Sunuma Tavşanlı Ticaret Odası Başkanı Davut Efe de katıldı. (Tİ - EFE)