Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre ve İçişleri Komisyonu üyesi ve AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, tarihi Hisar Kalesi’ndeki burçların restorasyonu için toplam 2 milyon TL ödenek sağlandığını kaydetti.
Türkiye’de Hisar’ın en çok burca sahip kalelerden birisi olduğunu ifade eden Nazlı, katkıları sebebiyle Kültür ve Turizm bakanı Nabi avcı’ya teşekkür etti.
Nazlı, "Kütahya’mızı gören en güzel yer olan Kütahya Hisar Kalesi 5. yüzyılda Bizansların yaptırdığı surlarla yapımına başlamış, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar döneminde yapılan onarım ve eklerle güçlendirilmiştir”. Yukarı, iç ve aşağı kale olmak üzere üç bölümden oluşan kale, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde 72 burcu sahip olduğu bildirilen, Türkiye’deki en çok burca sahip kalelerinden biridir.Kütahya Kalemizdeki restorasyon çalışmaları onarımı tamamlanan 3 nolu burcun 22 Ocak 2012 tarihinde zemin toprağının kayarak yıkılması nedeni ile, gerekli incelemelerin yapılması amacı ile durdurulmuş ve Sultanbağı Mahalle tarafında tehlike altındaki evlerin kamulaştırılması için 1 milyon TL ödenek aktarılmış, bir taraftan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kamulaştırma işlemleri yürütülmüş, diğer taraftan kalenin zemin durumu ile ilgili tespitler yapılmıştır. Göreve geldiğimiz günden beri Kütahya’mızın tanıtımı ve turizmi için en başta yapılması gereken ve şehrimizin en güzel yerindeki Kalemizdeki restorasyon çalışmalarının yeniden başlatılması için başta önceki Kültür ve Turizm Bakanlarımız olmak üzere ilgili bürokratlara taleplerimiz iletilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı’nın 19 Kasım 2016 Cumartesi günü İlimizi ziyaretinde üzerinde hassasiyetle durulan Kütahya Kalesinin restorasyona yeniden başlanılması talebimizi yinelenmiştir. Sayın Bakanımızın talimatı ile 06 Aralık 2016 günü Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürümüz Yalçın Kurt’un makamında, Kütahya Milletvekilleri ile İlimiz ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün değerli bürokratları ile Kütahya’daki yapılacak işler ve çalışmalarla ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürümüz Yalçın Kurt, Kütahya Kalesi restorasyon çalışmalarının yeniden başlanılacağını, geçtiğimiz günlerde 500 bin TL ödenek aktarılan kale için yıl sonunda 1 milyon 500 bin TL daha ödenek gönderileceğinin müjdesini verdi. Böylece bu sene kale restorasyonu için toplam 2 milyon TL ödenek sağlanmış oldu.Kütahya turizmi için yapılması gereken işlerin başında gelen Kütahya kalesi restorasyonunun gelecek yıllarda da ödenek noktasında Kütahya Milletvekilleri olarak takipçisi olacağımızın bilinmesi ayrıca katkılarından ve desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı ve onun şahsında değerli bürokratlarına teşekkür ediyor ve Kütahya’mıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. (EFE)