Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile birlikte, Kapalı Çarşı esnafları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
Düzenlenen kahvaltılı toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın yanısıra, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, ESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren, İnönü Kapalı Çarşı Dernek Başkanı Saim Güntan ile kapalı çarşı esnafları katıldı.
İnönü Kapalı Çarşısının kuruluşunun 40. Yılı dolayısıyla böyle bir program gerçekleştirdiklerini belirten Dernek Başkanı Saim Güntan, “İnönü Kapalı Çarşısı esnafları olarak bu programı daha önceden planladık. Ancak 15 Temmuz ve arkasından yaşanan olaylar nedeniyle ertelemek zorunda kaldık” dedi.
1976 yılında hizmet vermeye başlayan İnönü Kapalı Çarşısının günümüze gelinceye kadar olan süreci hakkında bilgeler aktaran Güntan, “İnönü Kapalı Çarşısı dükkan satışlarında birçok sıkıntı yaşanmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır, çözümsüzlük çözüm değildir diyerek, 2016 tarihinde tapusunu alamayan 33 bağımsız dükkanın tapusunu vermiştir. Büyükşehir Belediye Başkanımıza derneğimiz adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İnönü Kapalı Çarşısının önceki yıllarda birçok sıkıntısı olduğunu belirten ESOB Başkanı Şevket Keskin ise, “Belediye Başkanımıza Malatya genelinde hizmet veren bütün esnafımıza yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Şire Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Ayakkabıcılar Çarşısı, Tüccar Pazarı, İstanbul Pasajı gerçekten mezbelelikti. Sayın Belediye Başkanımız göreve geldikten sonra Malatya’nın çehresi değişti. Ben kendilerine Malatya’ya yaptıkları hizmetlerden dolayı Esnaf camiası adına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Malatya’mızın ve ekonomimizin gelişmesi için esnafa sahip çıkmak gerektiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Malatya’yı tek merkezli yapıdan çıkarıp, geniş bir alana yaymak için çalışmalar başlattık. Çünkü tek merkezli şehirler belli bir yerde hapsolur ve geleceği olmaz. Dolayısıyla orada trafik sorunu da olur, ticari sorunda olur o şehirde bir gelişme beklenemez. Bu vesileyle biz Malatya’yı açmak, geliştirmek yeni alt merkezler oluşturmak için çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları yaparken mevcut Malatya çarşımızı, Akpınar, Şire Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Mısır Çarşısı gibi o bölgelerin tamamen yenilenmesi ile birlikte çok güzel bir şehir merkezi ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi.
Malatya genelinde başlattıkları yenileme çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini belirten Çakır, “Kanal boyunun ikinci etabında çalışmalar devam ediyor, Fahri Kayahan’ı yeniliyoruz, orada yeni bir alt merkezin oluşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda Malatya’yı bir bütün olarak düşünüyoruz. Bu çalışmalarımızı yaparken merkezdeki esnafımızın bu işleri biraz daha sahiplenmesi gerekiyor, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Değişim dönüşüm çalışmalarını yaptığımız yerlerin ayakta kalabilmesi tamamen esnafa bağlı.
Şehrimizin sembol noktalarından biri de Kapalı Çarşı. Bunu yaşatmak esnaflarımızın elinde. Mülkiyet sahiplerine Allah hayırlı etsin. Allah hayırlı ve bol kazançlar nasip etsin” şeklinde konuştu.
İnönü Kapalı Çarşısının Malatya’da yaşayanlar için çok özel bir anlam ifade ettiğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise Kapalı Çarşı’nın 40 yıldır hizmet verdiğini belirterek “Kapalı Çarşının geldiği noktayı görünce mutlu oldum. Malatya’nın ilk AVM’sini biz Kapalı Çarşı olarak yıllar önce yapmışız” dedi.
Şehirlerin kimliği ile ayakta tutulması gerektiğini belirten Çalık, “Kapalı Çarşı Malatya kentinin çok önemli bir kimliği. Bu kimliğin güzel bir hale getirilmesi AVM’ler ile yarışabilecek görüntüye kavuşturulması bizim için çok önemli bir kazanımdır. Esnafımızın kiradan kurtulup mal sahibi olmalarından çok büyük memnuniyet duydum” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmaların ardandan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a İnönü Kapalı Çarşısına yapmış olduğu hizmetlerden ve tapu sorununu çözmesinden dolayı İnönü Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Saim Güntan tarafından Teşekkür Plaketi verildi. Ayrıca İnönü Kapalı Çarşısında 40 yılını dolduran esnaflara da plaket verildi. Esnafların plaketlerini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve diğer katılımcılar verdiler.
İnönü Kapalı Çarşısı içerisinde bulunan 33 bağımsız dükkanın tapuları da yine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından hak sahiplerine teslim edildi. Uzun yıllardır tapularını almayı bekleyen 33 esnaf, yıllar sonrada olsa tapularını aldıkları için mutlu olduklarını ifade ettiler.
Düzenlenen programa katılanlar daha sonra hep birlikte Kapalı Çarşı esnaflarını ziyaret ederek kendileriyle sohbet ettiler.