AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Direktörü Alanna E. Armigate ve heyetini TBMM’de kabul etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Direktörü Alanna E. Armigate ve heyetini TBMM’de kabul etti. Çalık, Armigate ve heyetini TBMM’de görmekten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. 15 Temmuz hain darbe girişimi hakkında heyeti bilgilendiren Çalık, Türkiye’de demokrasinin yara aldığı bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 15 Temmuz darbe girişiminde göstermiş olduğu kahramanlığın takdire şayan olduğunu belirtti.
Armigate ise , “Bugün burada olmak benim için çok önemli. 15 Temmuz’da yaşananlarla ilgili geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.
FETÖ terör örgütünün darbe girişimi ile ilgili bilgi veren Çalık, “BM, üye ülkelerine FETÖ tehlikesi konusunda uyarmalıdır. Bu terör örgütü birçok ülkeye sinsice girmiş ve hain planlarını oralarda da sürdürmektedir. Bu tehlikeye karşı ülke temsilcilikleri aracılığıyla uyarılarda bulunmanızı tavsiye ederim. FETÖ demokrasimize darbe vurmak istedi ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dik duruşu ve kahraman milletimizin canlarını siper etmesi buna engel olmuştur. Bugün Gazi Meclisimizde sizleri ağırlıyorsak bu kahraman milletimizin sayesindedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin kurulması esnasında Genel Sekreter Ban Ki Moon ve diğer bölge ülke liderleri ve Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile de yapmış olduğu görüşmeler sonucunda BM Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin Türkiye’de açılması sürecine öncülük etmiştir” ifadelerini kullandı.
Suriye konusuna da değinen Çalık, Türkiye’de 3 milyondan fazla Suriyeli insanı misafir ettiklerini belirtti. Çalık, “Suriyeli kardeşlerimiz için hazırlanan kamplar, dünyada en iyi şartlara sahip kamplardır. Ülkemiz sığınmacılar konusunda ciddi harcamalar yapmıştır. BM nezdinde ülkemizde sığınmacılara sağlanan desteklerle ilgili her zaman olumlu görüşler aldık" diye konuştu. “Suriye’de yaşanan katliamda ölen kadın ve çocukların, insanların tüm dünya tarafından fark edilmesi de Türkiye’nin en büyük temennisidir” diyen Çalık, “Bu katliamın bir an önce bitmesi için Birleşmiş Milletlerin çok güçlü ve kararlı bir biçimde ses vermesi gerekir, ses çıkarması gerekir. Biz tüm dünyadan bu sesi bekliyoruz. BM Nüfus Kalkınma Fonu biliyorum ki bu konuda hassasiyetlerini gösteriyor ama özellikle BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere tavsiye mahiyetinde sizin cümlelerinizde çok önemli olduğunu biliyorum. Suriye’deki bu zulmün bitmesi lazım” sözlerini kaydetti.
Çalık, “Türkiye olarak bin yıllık kalkınma hedeflerini çok hızlı ulaştık; özellikle anne-bebek ölümleri, üreme sağlığı konusunda ülkemiz bölge ülkelerine ve dünyaya örnek gösterilmektedir. Bölge ofisi olarak sizde sorumlu olduğunuz ülkelere Türkiye’nin başarılı uygulamaları hakkında bilgi verebilirsiniz. BM’nin 2006’da başlattığı bir program olan ve projeye ciddi desteklerimizin olduğu Kadın Dostu Kentler kapsamında bugüne kadar 12 ilimiz yararlandı. Bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerimize öncelik vererek kadın dostu kentlerimizi artırma konusunda önümüzdeki günlerde beraber çalışmayı ümit ediyorum. Bunların yanı sıra engelliler ve yaşlılarımızla ilgili olarak da çalışma yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Heyet, Çalık ile birlikte birçok projelere imza atmak istediğini de belirtti. Armigate, Suriyeli Mülteciler, kadına şiddet, çocuk gelinler, engelli ve yaşlılarla ilgili çalışmalarda Çalık’la birlikte çalışmak istediğini vurguladı. Armigate, “Partinizde Sosyal Politikalar Başkanı olmanız büyük bir avantaj. Bunu çalışmalarınıza önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Türkiye BM programlarını uygulamada çok üst seviyelerde başarı göstermiştir. 2012 yılında IPCI toplantısına İstanbul’un ev sahipliği yapması çok önemliydi. Biz bölge ofisi olarak grubunuzun çalışmalarını yakından takip ediyor ve beğeniyoruz. Önümüzdeki süreçte diğer ülkelere örnek olarak Türkiye’nin başarılarını paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.
BM HEYETİ GAZİ MECLİSİ GEZDİ
Kabul’ün ardından Çalık, Armigate ve heyetini FETÖ’nün darbe girişimi gecesi büyük hasar olan Gazi Meclis’in bombalanan bölümlerini gezdirdi.