Malatya Büyükşehir Belediyesi, TİKA ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) ortaklaşa düzenlediği 19.TÜRKSOY Ressamlar Buluşması, düzenlenen resim sergisiyle tamamlandı. 10-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 19 ülkeden 22 ressamın katıldığı buluşmada üretilen eserler, büyük beğeni topladı.
Kardeşlik Tablosu oluşturduk Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen serginin açılış töreninde ilk olarak TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası bir dinleti sundu. Daha sonra törende bir konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreter yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Malatya’da olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sizinle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. 19 farklı Türk Cumhuriyetinden gelen 22 ressamımız 10 gün boyunca Malatya kültürüyle, doğal güzellikleriyle en önemlisi de Malatya Halkının sıcak ilgisi ve konukseverliğiyle tanıştılar” dedi.
Prof. Purtaş, 19. Ressamlar Buluşmasının verimli geçtiğini kaydederek, “Sanatçılarımızın ifadesiyle son derece verimli bir sanatsal buluşma gerçekleşti. Bu buluşma neticesinde 100’e yakın tablo ortaya çıktı. Bu tabloların her biri başlı başına bir değer ama ondan daha kıymetlisi biz hep birlikte bir kardeşlik tablosu oluşturduk. Burada bulunan ressamlarımız, bu açılışa renk katan yine farklı farklı Türk Cumhuriyetlerinden gelen müzisyenlerimiz ve sanata değer veren siz değerli Malatyalılarla bir arada Türk dünyasının kardeşlik tablosunu yansıttık. Bu buluşmanın en önemli neticelerinden bir tanesinin bu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Türkiye özel bir önem taşımakta 19. Ressamlar Buluşması’nı Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 25.yılına ithafen düzenlediklerini anımsatan Purtaş, “Bu sene Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan bağımsızlığının 25. Yılını kutladı. Türkiye, bağımsızlıklarını tanıyan ilk ülke olması hasebiyle bu saydığımız ülkeler için ayrı bir önem taşımakta, kardeş bir ülke olması açısından Türkiye özel bir önem taşımaktadır.
Çok çeşitli bağımsızlık etkinlikleri Türkiye’de görkemli bir şekilde gerçekleşti. 19. Ressamlar Buluşması dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın şahsında tüm Malatyalılara teşekkür ediyorum. Bu süreçte emek veren bütün arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yaptığı konuşmadan sonra Prof. Purtaş, Azerbaycan’dan gelen sanatçı Celal Aghayev’in “Karabağ Atı” adlı tablosunu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a takdim etti. Başkan Çakır’da Prof. Purtaş’a 19. Ressamlar Buluşması’nın anasına Battalgazi ulu Camii işlemeli çini bir tabak hediye etti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada 19. Ressamlar Buluşmasına ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Öncelikle TÜRKSOY Teşkilatının değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum. Buraya gelen değerli sanatçılarımızı, üretmiş oldukları değerli eserlerden dolayı yürekten tebrik ediyorum” dedi.
Hedefimiz Sanat Merkezi’nden yıllık 10 bin kişinin yararlanması Serginin açıldığı Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nin önemli bir işlev gördüğüne işaret eden Başkan Çakır, “Sanat Sokağı ve Sanat Merkezi birlikte Malatya’nın bir kültür adasına dönüşecek konumda. Sanat Merkezi’nde şu an 34 farklı alanda 70 sanatsal kurs düzenleniyor ve yıllık 6 bin kişi buradan istifade ediyor.
Hedefimiz bu sayıyı yıllık 10 bin kişiye çıkarabilmek. Ve dönüşümlü olarak 10 binlerce hemşerimizin sanatla sanatçıyla buluşmasını sağlamak, onların gönül dünyasına, ruh dünyasına biraz olsun hitap edebilmek, dokunabilmek temel felsefemiz. Aynı zamanda burada konservatuvarımız var, tiyatro atölyemiz var. Böyle güzel bir mekanda böylesine değerli sanatçılarımızı ağırlamak bizim için çok daha güzel ve onur verici. Üretilen eserlerin sanatsal değeri yüksek eserler olduğunu izledik. 5 Türki Cumhuriyetin 25. bağımsızlık yılına denk gelmesi ve onların anısına düzenlenmesi de ayrı bir güzellik. Tabiki bu ülkelerimizin bağımsız güçlü bir şekilde yaşaması en büyük dileğimiz. Onlar güçlü oldukça; dünya barışına, bölge barışına da katkı sağlayacaklar ve bizim kardeşliğimiz dostluğumuz da inşallah ebediyen pekişerek devam etmiş olacak. Bu güzel etkinlikler de kültürel iletişimimiz açısından; birbirimizi daha yakinen tanımamıza vesile olması anlamıyla da çok önemli. Dolayısıyla bütün sanatçılarımızı tekrar Malatya’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk, onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Hepsinin ayaklarına, ellerine sağlık. 10 gündür Malatya’dalar. İnşallah Malatya’dan güzel izlenimlerle, güzel duygu ve düşüncelerle ayrılmış olacaklar” şeklinde konuştu.
Daha sonra sanatçılara teşekkür belgeleri verildi ve sergi gezildi.
Malatya Büyükşehir belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen Yapı ve Dekorasyon Fuarının açılış programına katılan Vali Mustafa Toprak, açılış programının ardından 19. Ressamlar Buluşmasının sona ermesi nedeniyle düzenlenen Resim Sergisini gezdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile birlikte Sergide yer alan tabloları bir bir inceleyen Vali Toprak, serginin çok güzel olduğunu belirterek, emeği geçenleri tebrik ettiğini söyledi.