Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Manisa’nın çehresini değiştirecek projeler kapsamında yer alan atık su arıtma tesisleri hakkında inceleme ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Fransa’ya ziyaret gerçekleştirdi.
MASKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde faaliyete aldığı atık su arıtma tesislerinin yanı sıra, sıfırdan inşa ettiği tesisleriyle Manisa’yı daha temiz bir çehreye kavuşturuyor. Gediz ve Kuzey Ege Havzası’nın korunması için birçok kurumla ortak çalışma yürüten MASKİ, aynı zamanda uluslararası arenada yapılan çalışmaları da yakından takip ediyor. Bu kapsamda MASKİ, Fransa’da bulunan atık su arıtma tesisleri ile ilgili detaylı incelemelerde bulunmak ve bilgi alışverişi sağlamak amacıyla ülkeyi ziyaret etti. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım desteğiyle yapımına devam edilen Soma Atıksu Arıtma Tesisi Projesi kapsamında düzenlenen teknik geziye, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Erdal Nohutçu ve Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanı Ali Öztozlu’nun yanı sıra, projede görev alan teknik ve idari ekipten Uğur Topkaya, Şenay Çam, Kemal Açıkgöz, Ersin Bülbül, Osman Demircan, Koray Arguz ve Ercan Mert katıldı.
Kanalizasyon sistemleri incelendi
Öncelikle Paris kentinde görüşmelerde bulunan MASKİ heyetine, Fransız SUEZ firması tarafından Fransa atık su sistemleri ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Sunumda yapılan karşılıklı bilgi alışverişleri sayesinde Türkiye ve Fransa atık su arıtma sistemleri karşılaştırılarak, sistemlerin eksi ve artı yönleri değerlendirildi. Paris’in eski kanalizasyon sistemlerinin müzeye dönüştürülen bölümünü de ziyaret eden teknik heyet, geçmişten bu güne uzanan gelişmeleri değerlendirerek, personelin çalışma düzeni ve görevleri hakkında incelemeler yaptı.
Heyetin mevcut sistemler hakkında bilgilenmesini sağlamak amacıyla, firmada görevli uzmanlar tarafından verilen eğitimlerde su dağıtım şebekelerinin yenilenmesinde izlenilmesi gereken adımlara da değinildi. Su şebekelerinde karşılaşılan sorunlar ve bunlara müdahale sürecinde müşteri memnuniyetinin sağlanması konularında da fikir alışverişinde bulunan MASKİ, hizmet kalitesinin daha da artırılması için istişare gerçekleştirdi.
Daha kaliteli hizmet için raporlama yapıldı
Rennes ve Saumur şehrinde yer alan atık su arıtma tesislerini de inceleyen MASKİ ekibi, işleyen bir atık su arıtma tesisindeki süreci yerinde görerek sistemler hakkında bilgi aldı. Teknik ekibe, firmanın Hidrolik ve Çevre Bölümü yetkilisi tarafından yapılan sunumda, atık su ve içme suyu projelerinde karşılaşılan yenileme gereksinimlerinde başvurulan yöntemler ve izlenen adımlarla ilgili örnekler incelendi. Atık su arıtımı konusunda farklı süreçlerin değerlendirilmesi ve ortaya çıkan çamurun işlenmesi konularında da bilgi edinen MASKİ, Manisa’nın gelişimi için tasarlanan projelerde daha verimli bir sonuç elde etmek amacıyla raporlamalar yaptı.