Manisa’nın Selendi ilçesinde İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı tarafından ilkokul 1 ve 2’nci sınıfta okuyan öğrencilere ağız diş sağlığı eğitimleri verilerek diş taraması gerçekleştiriliyor.
Selendi Devlet Hastanesinde görevli Diş Hekimleri Belgin Özinal, Emre Çelikdoğan ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezinde görevli sağlıkçılar tarafından başlatılan sağlık taramasında önce öğrencilere diş sağlığı anlatılırken ardından diş taraması yapılıyor.
Sağlıklı gelecek nesiller yetişmesi ve çocuklarda diş sağlığının korunup gelişmesi için Selendi genelinde diş taraması yaptıklarını belirten Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Merve Mert, çocuklarda görülen ağız diş hastalıkları, özellikle diş çürükleri okul başarısını ve çocuğun kendine güveninin olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Dr. Mert, "Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak, diş minesini güçlendirmek, mevcut çürüklerin çürüme hızlarını azaltmak için çalışıyoruz." dedi.
Diş Hekimi Belgin Özinal ise, "Dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olan diş sağlığı ve diş çürükleri daha çok çocukluk çağında görülmektedir. Çocukluk çağında düzenli diş hekimi kontrolünün yapılması gelecek nesillerin diş sağlığı açısından önemlidir. Ülkemizde çocuklar ve erişkinler ancak şikayetleri olduğu durumlarda diş hekimine başvurmakta olup çoğu zaman bu durum dişin kurtarılmasını veya oluşan hastalığın tedavisini zorlaştırmaktadır. Ayrıca küçük çocuklarda, diş temizliği ve bakımının yeterli olmaması önemli sağlık problemlerine neden olabilmekte, oluşan diş eti iltihapları ve diş çürükleri nedeniyle vücudun direnci düşmekte ve çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilemektedir." şeklinde konuştu.
Özinal açıklamasını şöyle tamamladı: "Diş sağlığı için yoğurt, süt, ayran, beyaz peynir ve yumurtayı soframızdan eksik etmeyeceğiz. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalayacağız. Yemekten sonra 10 dakika süreyle içinde ksilitol içeren sakız çiğneyeceğiz ve şekerli içecekleri bir yudumda içeceğiz."
(AÇ-SC)