Manisa’da Spil Dağı’nın doğa, tarih, sağlık ve spor turizm olanaklarının verimli kullanılarak turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen “Şehzadeler Spil ile Yükseliyor” projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Şehzadeler Kaymakamlığı’nca Şehzadeler ilçesindeki ve Spil Dağı Milli Parkındaki turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla hazırlanan “Şehzadeler Spil ile Yükseliyor” Projesi kapanış toplantısı yapıldı. Şehzadeler Belediyesi Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen projeye Zafer Kalkınma Ajansı tarafından 60 bin TL’lik hibeyle destek sağlanıyor. Projeyle birlikte Spil Dağı’nda doğa, tarih, sağlık ve spor turizm olanaklarının ortaya çıkarılması ile kamu idareleri, belediye ve özel teşebbüslerin yatırım planlarına kılavuzluk etmesi hedefleniyor.

İzmir ve Manisa illeri arasında yer alan bin 517 metre rakımlı Spil Dağı karstik oluşumları, bilimsel araştırmalarla belirlenen 78 adet endemik bitki türü yer alıyor. Endemik bitki türleri arasında yer alan Manisa lalelerine ev sahipliği yapan Spil Dağına özellikle kanser hastalarının temiz havasından dolayı yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca Spil Dağı Ayvacık Köyü ve köye yakın Sülüklü Göl’ü ve mitolojik Tantalos Kaya Mezarı, Yarık Kaya, Kybele Kaya Anıtı ve Pelops Tahtı gibi birçok değeri içerisinde barındırıyor. Proje kapsamında yapılan çalışmaları anlatan Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Spil’in Gediz’e bakan kısmında 1,5 aylık bir çalışma yaptıklarını söyledi. Yapılan incelemelerde tarihi eserlerin yerlerde yattığına dikkat çeken Çorumluoğlu, kaçak kazı çalışmalarının yapıldığının altını çizdi. Ayvacık Köyü’nde oksijen ve temiz hava ortamında şifalı bitkileri ve doğal yaşam hayatı kullanarak kanseri yenen insanların olduğunu belirten Kaymakam Çorumluoğlu, bazı Hollandalıların buraya gelerek yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü’nün Spil’e önemli yatırımları kazandırdığını ifade eden Çorumluoğlu, “Spil’de son zamanlarda ciddi para harcandı. 2 tane otel inşaatı devam ediyor, teleferik çalışması sürüyor. Bunlar önemli yatırımlar ama önemli olan buraya gelen insanlara alternatif turizm alanları sunmaktır. Bu alanları sunarsanız o zaman turist gelir. Bizde bu projeyle Milli Parklar Müdürlüğünün yaptığı yatırımlarla entegre olacak alanları ortayı çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Turizmde kısa dönemde büyük başarıların beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Çorumluoğlu, “Turizmde kısa dönemde büyük başarılar elde edilmek isteniyor. Bu büyük hatadır. Kısa dönemde değil uzun dönemde başarılar elde edilmelidir. Turizmi paraya nasıl dönüştürebiliriz onun arayışında içindeyiz. Bu projemiz Şehzadeler ilçemize, ülkemize ve turizme büyük katkılar sağlayacaktır. Ama yapmamız gereken daha çok iş var. Oteller, teleferik tamamlandığı zaman Şehzadeler’de turizm gelişecektir. Projemize destek olan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Giritligil Hotel’de düzenlenen kapanış törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil ve turizmciler katıldı.