Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Turgutlu’da yapımı gerçekleştirilen ve açılışına kısa bir süre kalan Katı Atık Transfer İstasyonunda incelemelerde bulundu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin il genelindeki en büyük çevreci yatırımı olan Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin kazandırılmasının ardından, ilçelerde de vahşi atıkların bertarafı için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Turgutlu ilçesinde yapımına başlanılan Katı Atık Aktarma İstasyonunun fiziki yapılanması yüzde 80’in üzerine çıkmış durumda. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım da çalışmaları yerinde inceledi ve açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Uzunburun’daki tesisin bir parçası olan ve çöplerini almayı planladığımız Turgutlu’daki Katı Atık Aktarma İstasyonunun son sürecine girmiş bulunuyoruz. Bu istasyonumuz gördüğünüz gibi, yüzde 80’in üzerinde fiziki tamamlanmayı gerçekleştirdi. Temmuz ayı içerisinde yapımı bitmiş ve faaliyete hazır olacak” dedi.

Turgutlu’daki Katı Atık Aktarma İstasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Manisa merkezindeki Turgut Özal Mahallesi’nde olduğu gibi katı atıktan enerji üretilmeye başlanacağını belirten Yıldırım, “Turgutlu’nun uzun yıllardır kullandığı çöpün hemen yanındayız. Bu çöplüğün yapımını gerçekleştirdiğimiz transfer istasyonu ile birlikte kapatılmasını, kapatılmasının yanı sıra içerisinde biriken metan gazını, elektrik enerjisine çevirip, devletin kurumlarına satarak Büyükşehir Belediyemize gelir elde etmeyi planlıyoruz. Onun için gerekli yasal izinleri aldık. İnşaat aşamasına yavaş yavaş başlıyoruz. Borulaması, çöplerin serilmesi, üzerlerinin örtülmesi ve en son şalt sahasının uygulanmasına başlıyoruz. Tahmini olarak 3 ay içerisinde de Turgutlu’yu da Turgut Özal’daki çöplük gibi vahşi depolamadan elektrik üreten bir hale getireceğiz. Onun hemen yanında mülkiyeti Büyükşehir Belediyemize ait olan alanı Turgutlu’da 160 ila 180 ton arası günlük çöp miktarının Uzunburun’a taşınabilmesi için bir transfer istasyonu gerçekleştirdik. Bu transfer istasyonumuzun giriş ünitesinde 60 tonluk bir kantarımız, 3 vardiya kalacak personelimiz, 2 tane yükleme ağızı olacak. Burası 15 gün içerisinde faaliyete girdikten sonra Turgutlu vahşi depolama sahasına çöp gelmeden çöpleri Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisine almış olacağız. Vahşi depolama alanımızın ön kısmında bir şalt sahası kurarak buradan da 2.4 megavat saatlik bir elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde planladığı transfer istasyonları hakkında da bilgiler veren Yıldırım, “İl genelinde 9 adet transfer istasyonu planladık. Bakanlık nezdinde bu planlama doğrultusunda başvurularımızı yaptık. Süreç ilerliyor. 2017 sonu 2018 yılının başı itibariyle de bu 9 transfer istasyonunu faaliyete başlamış olacak. Bu çalışmalarla, umut ediyorum ki Manisa’nın çöp sorununu tarihe gömmüş olacağız” dedi.