Mersin’in Erdemli ilçesindeki Arpaçbahşiş Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nde "Dünya Down Sendromu Günü" kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlikte engelli öğrenciler hünerleriyle alkış toplarken, düzenlenen yarışmalar ilgi çekti. Öğrencilerin dans gösterileri ve skeçleri de büyük beğeni topladı.

Etkinlikte konuşan okul öğretmenlerinden Gizem Çilingir, Dünya Down Sendromu Günü farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını belirterek, "Down sendromunun herhangi bir ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Tek tedavisi eğitimdir. Down sendromlu bebeklerde sıfır yaşta eğitime başlamak gerekiyor. Bu imkan sağlandıkça Down sendromlu kişiler de toplumda başarılı oluyor. Hemen hepsi okula gidebiliyor, sosyal yaşama katılıyor, çoğu yarı bağımsız yaşamlar kurabiliyor" dedi.

"Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebiliyor" diyen Çilingir, "İkinci bir dil öğrenebiliyor, hatta artık çalışabiliyor. Ancak bu durum doğumdan itibaren başlayan, düzenli ve disiplinli bir çalışmanın sonucudur. Son 40 yıldır dünyada uygulanan çeşitli eğitim ve terapilerle hem öğrenme hem de bağımsız yaşam seviyelerindeki müthiş artış da bunu gösteriyor. Unutmamalıyız Down Sendromu bir eksiklik değil artı bir fazlalıktır ve gerçek dostlar kromozom saymaz" şeklinde konuştu.

Etkinlik sonunda öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı.