Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ve Türk Loydu işbirliğinde Mersin’de ilk kez “Fumigasyon Operasyonlarının Emniyetli Gerçekleştirilmesi ve Draft Sörvey" eğitimleri verilmeye başlandı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı özellikle tehlikeli maddelerin elleçlenmesi, taşınması, ambalajlanması ve depolanması faaliyetlerinin kontrol altına alınmasını sağlamak üzere çeşitli mevzuatlar çıkarmıştı. Tehlikeli maddelerin gemilerle taşınmasında uygulanacak kurallar arasında, depolanmış ürünlerde haşerat kontrolü için uygulanan ve mikroplardan arındırmada en etkili yöntemlerden biri olan fumigasyon operasyonları büyük önem taşıyor. Bu nedenle Bakanlık, 16 Mart 2016 tarihli Bakan oluru ile yürürlüğe giren yönerge uyarınca, fumigasyon yapılmış yüklerin ve diğer maddelerin elleçlenmesinde çalışan kişilerin gerekli eğitimleri almalarını zorunlu hale getirmişti. Bunun üzerine üyelerin talepleri üzerine MDTO da Türk Loydu işbirliğinde Fumigasyon Operasyonlarının Emniyetli Gerçekleştirilmesi ve Draft Sörvey eğitimleri vermeye başladı. MDTO üyesi olan ve deniz ile kara lojistik sektörlerinde fumigasyon operasyonlarında görevi ve sorumluluğu olan temsilcilerin katılabildiği eğitimler 3 gün süreyle 9.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Tüm masrafları MDTO tarafından karşılanan ve katılımcıların ücretsiz olarak yararlanabildiği eğitimleri tamamlayan kursiyerlere Türk Loydu tarafından katılım belgesi verilecek. Eğitim programının açılışında konuşan Gemi İnşa Mühendisi ve Eğitmen Hamdi Uz, Bakanlık tarafından fumigasyon eğitimi vermek üzere yetkilendirildiğini ve Türk Loydu bünyesinde eğitimler verdiğini anlattı. Fumigasyonun önemli bir konu olduğunu vurgulayan Uz, “Limanlardaki ölümlü kazaların yüzde 80’i fumigasyon sebebiyle oluyor. Bu konuda çok başarılı bir proje gerçekleştirdikleri için MDTO’ya teşekkür ediyorum. Bu eğitimi ücretsiz almayı sağlayan Türkiye’de başka bir oda, başka bir kurum yok. Bunun diğer odalara da örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

Eğitimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş ise "Fumigasyon, böcek ve zararlıların ilaçlanması, kontrol altına alınması ve dolayısıyla ithal ve ihraç edilen yüklerin güvenlik şartlarını sağlayıp sağlamadığının kontrolü anlamını taşıyor. Bu konularla uğraşan firma ilgililerinin eğitim alması ve belgelenmesi öngörülüyor. Bu eğitimler, bazı üyelerimizin fumigasyon operasyonlarının gözetiminden ve denetiminden sorumlu otoritelerin eğitim alıp almadığını ve belgelerinin olup olmadığını sorgulaması üzerine gündeme gelmiş ve bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Eğitimler, Türk Loydu gibi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşbe Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından Tuzla’da ücreti mukabili verilebiliyor. İstanbul Tuzla’da verilen eğitimlere katılmak, üyelerimiz açısından hem maliyet hem de zaman açısından sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle Türk Loydu ile anlaşıldı. 17 kişilik kontenjanı olan fumigasyon eğitimine 16 müracaat aldık. Katılımcıların ve eğitmenlerin tüm masrafları Odamızca karşılanıyor, kursiyerlerden ücret talep etmiyoruz. Benzer şekilde, gelecek hafta 16-18 Ağustos 2017 tarihlerinde draft sörvey eğitimlerimiz olacak. Yine 3 gün sürecek bu eğitim programına da 22 kaydımız var. Odamız Mersin’de yerleşik üyelerinin ihtiyaç duyduğu eğitimleri Mersin’e üyelerinin ayağına getirerek önemli bir hizmet sunuyor" dedi.