Muğla’nın Fethiye ilçesinde, orman kooperatifleri üyelerine ve orman işçilerine yönelik uygulamalı olarak ağaç kesme ve boylama tatbikatı yapıldı.
Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Nif Mahallesi’ndeki orman kesim sahasında yapılan tatbikata, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici, Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu, Nif Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri ve kesim işinde ücretli çalışan mahalleliler katıldı. İşçilere öncelikle Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü Güneydağı İşletme Şefi Yıldırım Sönmez tarafından iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgiler verildi. Kesim sırasında yaralanmaları önleyen baret, maske, eldiven, kıyafet ve botların özelliklerini anlatan Sönmez, bu donanıma sahip olmayan hiçbir işçinin kesim alanlarına giremeyeceğini söyledi. Can güvenliğinin her şeyden önce geldiğini anlatan Yıldırım Sönmez, giysilerin özel kumaşlardan üretildiğini ve motorlu testerenin bile bu kumaşları kesemediğini kaydetti.
Yıldırım Sönmez’in konuşmasının ardından kesim alanındaki çam ağacı tatbikat kapsamında motorlu testereyle kesildi.

"Kurallar Uymayanlara Kesim Sahasında İş Verilmeyecek"
Tatbikat sonrası iş güveliği ve işçi sağlığını her şeyin önünde tuttuklarını söyleyen; Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu, kurallara uymayanlara kesim sahasında iş veremeyeceklerini söyledi. Tüm işçilerin eğitimlerden geçirildiğini aktaran Zorlu, “Kim eğitim almak isterse, ücretsiz kurslar açıyoruz. İsteyen herkes bu kurslara katılabilir. Ağaçları belli boy ve yaşa geldikten sonra kesmek ve ekonomiye kazandırmak zorundayız. Kesildikten sonra yerlerine gençlik ormanlarının geldiğini ve başarılı ağaçlandırma sahalarının oluşturulduğunu göreceksiniz.” dedi.

Dikici "Ağaçlardan Elde Edilen 100 Lira Gelirin, 70 Lirası İşçi Ve Nakliye Maliyetidir"
Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici de Muğla’nın Türkiye’nin sayılı bölge müdürlüklerinden birisi olduğunu kaydetti. İl genelinde 1 milyon 158 bin hektar alanda çalıştıklarını anlatan Dikici, “Muğla’nın yüzde 68’ini orman teşkilatı yönetiyor. ‘Ormancı’ dediğimizde işçilerimiz de birer ormancıdır. Bugün faaliyetimizin adı ‘tatbikat’ ancak neticede bir araya gelelim istedik. Tatbikatı işi organize edenlerle işi yapanların buluştuğu bir toplantı gibi kabul ediyoruz. Önceden köylülerimize yönelik ‘Nasıl kesersen kes’ mantığı vardı. Fakat zaman geçtikçe bu işler daha organize olmaya başladı. Bizlerde bu konudan tedbirler almaya başladık. Önce kendimizi güvence altına alacağız. Ondan sonra çevremize saygı duyacağız ve yaptığımız iş verimli olacak. Burada kesilen ağaçlar 100 yaşının üzerindedir. Yani bize eski nesillerden mirastır.” dedi.

Kesilen ağaçlardan elde edilen 100 liranın 70 lirasının işçilik ve nakliyat maliyeti olarak karşılarına çıktığını sözlerine ekleyen Dikici, “İşçilerimizden az gelir elde ettikleri yönünde şikayetler var. Ancak maliyetler ortada. Ürün kalitemizi arttırıp, daha yüksek gelirler elde edebilirsek. İşçilerimizin kazancını da arttırabiliriz" dedi.

Çalık " Kesim Yapanların Can Güvenliği Bizim İçin Önemli"
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise ormanların korunması için canla başla mücadele ettiklerinin “İlçemizde yangınla mücadele konusunda önemli mesafeler kaydettik. Bu yıl Fethiye’de hiçbir büyük yangın olmadı. Ormanların korunması çok önemli. Yangınla mücadele ederken görev başında şehit olan ormancılarımız var. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde bir yangının günlerce söndürülemediğine tanık oluyoruz. Buda bizim orman teşkilatımızın gücünü gösteriyor. Ormanları hem koruyup, kollamak, hem de üretim yapmak orman teşkilatımızın işi. Ormanda kesim yapan işçilerimizin can güvenliği bizim için her şeyden önemli. Bileğinizin hakkıyla ağır iş yaparak helal para kazanıyorsunuz. Kazandığınız para kutsaldır.” dedi.