Milas’ın Hacı Abdi Mahallesi’nde bulunan tarihi tescilli 100 yıllık Rıfat Ağa Konağı, geçtiğimiz Ocak ayında olumsuz hava koşullarının da etkisiyle dayanacak gücü kalmayınca yıkıldı. Yaşanan olay sonrasında, Milas Belediyesi tarafından Tabakhane Caddesi yolu kapatıldı. Demir bariyerlerle kapatılan yol içerisinde bulunan evdeki vatandaşların üzerine, belediye ekipleri tarafından geçtiğimiz Şubat ayında kilit vuruldu. Cadde üzerinde bulunan esnaflar; yolun kapatılmasından dolayı oldukça etkilendiklerini belirterek, binanın tamamen yıkılıp yolun yeniden faaliyete geçmesini istedi.

Esnaf dertli

Caddede bulunan esnaflar, “Biz, yetkilileri defalarca eski tarihi bina hakkında uyardık. Geçtiğimiz Ocak ayında binanın bir tarafı yıkıldı. Diğer tarafı hala duruyor. Yaşanan olay sonrasında, belediye yetkilileri yolu trafiğe kapattı. Yol trafiğe kapalı olunca, kimse artık buradan geçmez oldu. Biz de iş yapamaz olduk. Yolu kapatmak tek çare değil. Trafiğe kapatılan Tabakhane Caddesi’nin bir kısmına, demir bariyerli önlem alındı. Kilitli bir şekilde duran bariyerlerden geçmek isteyen kişiler, hiçbir önleme aldırış etmeksizin demir bariyerlerin üzerinden atlayıp can güvenliğini hiçe sayıyorlar. Esnaf olarak biz, eski binanın komple yıkılmasını ve bu tehlikeden bertaraf edilmesini istiyoruz.” dediler.

“Yol trafiğe açılacak"

Milas Belediyesi, eski Tabakhane Caddesi’nin kapatılmasına ilişkin açıklamada bulundu. Milas Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yolun kapatılmasının talep edildiğini belirterek “Milas’ın Hacı Abdi Mahallesi’nde bulunan, tarihi tescilli 100 yıllık Rıfat Ağa Konağı’nın yer aldığı Tabakhane Caddesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, can ve mal güvenliğine tehlike oluşturduğu gerekçesiyle belediyemizden yolun kapatılmasını talep etti. Biz de vatandaşımızın can ve mal güvenliğini düşündüğümüz için yolu trafiğe kapattık. Binanın geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde, bir duvarı yıkıldı. Diğer tarafı ise belediyemiz tarafından yapılan destekle, ayakta tutulmaya çalışılıyor. Bina için gerekli işlemlerin yapılmasından önce, güçlendirme raporunu bekliyoruz. Binanın yıkılıp yıkılmayacağı, bu raporun ardından belli olacak. Milas Belediyesi ve Milas Müze Müdürlüğü işbirliğinde, yapının yıkılma riski belirlenecek. Eğer bina sağlamsa, gerekli güçlendirmeler yapılacak. Yıkılan yerler için temizlik çalışması gerçekleştirilecek. Alınacak olan raporun ardından gerekli işlemler yapıldıktan sonrai Tabakhane Caddesi yeniden trafiğe açılacak.” denildi.