Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ’Kontrol Görevlisi Kursu’nu tamamlayanlara belgeleri dağıtıldı.
Denetim ve kontrol hizmetlerinde görev alacak personelin eğitimine ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından açılan ’Kontrol Görevlisi Kursu’ sona erdi. Gıda mühendisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimlere yönelik düzenlenen eğitime katılan Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden 31, Bitlis’ten 4 ve Bingöl’den de 17 olmak üzere toplam 57 personele belgeleri verildi. 5 günlük eğitim süreci boyunca katılımcılara gıda ve yem şubesi personellerince 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu başta olmak üzere, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik, Gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, Temel HACCP ve Ön Gereksinimler, Temel HACCP Prensipleri ve Tetkiki, Türk Gıda Kodeksi, Numune Alma Usul ve Esasları gibi birçok yönetmelik ve prosedür ile Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi hakkında bilgiler verildi.
Eğitim sonunda başarılı olan personeller için düzenlenen sertifika töreninde konuşan Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, kurstaki asıl amaçlarının, tarladan sofraya kadar olan gıda zincirini tamamen kontrol altına almak ve denetimini sağlamak olduğunu söyledi. Sağlık ve güvenli gıdayı ürettirmek ve güvenilir bir şekilde tüketicilere ulaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Çolakoğlu, "Gıda sektörü sürekli yaşayan bir sektördür, bu sektörde görev yapmanın en önemli şartlarından birisi, yapılan işe önem ve kıymet verilmesidir. Gıda kontrolörlüğü zor ve özen isteyen bir görevdir, bunu başarmak içinde sürekli mevzuatların takip edilmesi gerekir" dedi.
"Denetim yapmak sadece ceza kesmek anlamına gelmez" diyen Çolakoğlu, "Önce öğretmeniz ve yönlendirmeniz gerekmektedir. Çıkan mevzuatları vatandaşlarımıza aktarmak, gerekli uyarıları yapmak, sonrasında ise buna rağmen yasal çerçevenin dışında hareket edenler olur ise bu kapsamda cezai yaptırımları uygulamaktır. Bakanlık olarak tarladan sofraya gıda güvenliği bizim en önemli hedefimiz olmuştur" ifadelerini kullandı.
’Kontrol Görevlisi Kursu’na 3 ilden 52 kişinin katıldığını hatırlatan Çolakoğlu, "Eğitime katılan kursiyerler veteriner hekim, ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve su ürünleri mühendisleri olup, sertifikalarını alarak ’Kontrol Görevlisi’ unvanına sahip oldular ve bulundukları bölgelerde gıda kontrol hizmetlerini resmi olarak yürüteceklerdir. Gıda güvenliğinin sağlanması Bakanlığımızın en öncelikli konularından birisidir. İnsanların yaşamlarını idame ettirmeleri ancak sağlıklı bir gıda ile mümkündür. Dolayısı ile gıda ve yem güvenirliliğini sağlayarak, halkın güvenilir gıda tüketmesi bizim temel görevimizdir. Hepinize görevinizde başarılar diliyorum" diye konuştu.
Çolakoğlu’nun konuşmasının ardından kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.