Muş’ta, Malazgirt Zaferi’nin 945. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
Malazgirt Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunumuyla başlayan kutlamalar, kortej yürüyüşüyle devam etti. Muş Valisi Seddar Yavuz, İl Garnizon Komutanı Albay İsmail Şahin, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Malazgirt Kaymakamı Soner Kırlı, Korkut Kaymakamı Abdulgani Mağ, AK Parti İl Başkanı Namık Ergün, kamu kurum amirleri ve vatandaşlar, Elazığ Belediyesi Mehteran Takımı ve Atlı Kırgız Birliği, 200 metrelik dev Türk bayrağı eşliğinde, Malazgirt Zafer Anıtı’nın bulunduğu alana kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden törende, İl Müftüsü Alettin Bozkur duasıyla Kur’an kurslarında okunan 248 hatim, 15 Temmuz şehitlerinin ruhuna bağışlandı.
Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından gönderilen kutlama mesajları okundu.
Malazgirt Zaferi’nin tarihteki diğer zaferlerden ayıran en önemli özelliğin milletin kutlu yürüyüşü olduğunu belirten Vali Seddar Yavuz, kendisini tarih şahnesinden silmek isteyen 7 düvele karşı Malazgirt ruhu ile direnmiş, dünya tarihinde emsali görülmemiş bir kurtuluş destanı yazdığını söyledi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatan Vali Yavuz, “15 Temmuz 2016 günü yaşanan, Emperyalist güçlerin uşağı hain FETÖ örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış asker görünümlü teröristlerin darbe girişimi karşısında; tıpkı Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da, Büyük Taarruz’da olduğu gibi yüreği iman dolu insanımız Malazgirt ruhu ile tanklara, toplara vücudunu siper etmiştir. 15 Temmuz hain darbede girişimi, milletimizin Malazgirt ruhunu kaybetmediğini, söz konusu vatan olunca gerisinin teferruat olduğunu tüm dünyaya göstermiş, şan ve şerefle dolu tarihine bir destan daha yazdırmıştır. Aziz milletimizin bu onurlu direnişi, darbelerle tarumar olan nice milletlere ışık olmuş, ‘keşke bizim milletimiz de bu şekilde vatanını, bayrağını, demokrasisini savunsaydı’ dedirtmiştir” ifadelerini kullandı.
AK Parti Muş Milletvekili Şimşek ise, 945 yıl önce Sultan Alparslan’ın Bizans ordusuna karşı büyük bir zafer kazandığını anımsatarak, birlik ve beraberlik mesajları verdi.
Yapılan konuşmalardan sonra temsili Sultan Alparslan, Vali Seddar Yavuz’a şehrin anahtarını verdi. Ardından Pamir Der Halkoyunları Folklor Gurubu ve Azerbaycan Halk Dansları Topluluğu gösterileriyle kutlama töreni son buldu.
Törenin ardından protokol üyeleri ve tüm katılımcılar, anıt meydanında bulunan alanda Cuma namazı kıldı ve daha sonra kıl çadır ziyareti ve Vali Seddar Yavuz, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, AK Parti Muş İl Başkanı Namık Ergün ok atışı yaptılar.