Türkiye’de 4’üncü, Karadeniz’de ilk olan ve aynı zamanda Türkiye’de UNESCO logosunu kullanmaya yetkili tek müze olma özelliğini taşıyan "Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi" ziyaretçilerine geçmişe yolculuk yaptırıyor.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da beraberindeki heyetle bugün Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyarete Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Ünye Kaymakam Vekili Fatih Görmüş, Ordu İl Emniyet Müdürü Suat Çelik, Ünye Belediye Başkan Vekili Zekai Baş, Ünye Belediyesi Başkan Yardımcısı Erhan Eren, Ordu Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müze Müdürü Neşe Öncül, Ünye İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akar katıldı.
Ziyaret sırasında Vali Balkanlıoğlu’na köklü bir gelenek olan mani çektirildi. Mani küpünden mani çeken Vali Balkanlıoğlu, çektiği maniyi daha sonra da okudu. Halk bilimcisi İhsan Akbulut tarafından Ünye manileri, deyimleri ve atasözleriyle anlatımlar yapıldı.
Ziyaretin devamında Vali Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyete gölge oyunu gösterimi yapıldı. Burada Yücel Özdemir’in Ünye’ye has diyalogların sergilendiği gölge oyunu protokol tarafından büyük beğeni kazanırken, bir ara perde arkasına geçen Vali Balkanlıoğlu, gölge oyunu denemesi yaptı.
Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde Vali İrfan Balkanlıoğlu, daha sonra ebru sanatı üzerine hünerlerini gösterdi. Vali Balkanlıoğlu daha önce başka bir yerde izlediği ebru sanatını bu kez kendi icra etti. Balkanlıoğlu’nun kendi elleriyle yaptığı ebru büyük beğeni kazandı.
Ebru yapımından sonra ıhlamur baskı da yapan Vali Balkanlıoğlu, burada “Kalıbını Basmak” deyiminin geçmişini öğrenirken, kendisi de “Mürekkep Yalamak” deyiminin nereden geldiğini hikâyesini anlattı.
Vali İrfan Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nin diğer bölümlerini gezdi. Heyete müze görevlileri tarafından bölgenin kültürel mirasları anlatıldı.
Müzede bulunan Kaptan Server Bey odasında ise Vali Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyete Kaptan Server Bey’in Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Karadeniz’de yakalandığı fırtınadan kurtarılma hikâyesi canlandırıldı. Meddahlık geleneğini Ünye’de derlenen hikayelerle canlandıran Hamza Alp tarafından sergilenen mini tiyatral oyunda; Server Beyin Trabzon seferinden dönen Fatih Sultan Mehmet Han tarafından kurtarılarak Ünye Limanı’na getirilmesi ve Sultan Mehmet Han’ın Ünye meydanındaki 555 yıllık çınarı nasıl diktiği anlatıldı.
Müze ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ünye’nin Türkiye’nin ender tarihi ve turistik kentlerinden bir tanesi olduğunu, gerek tarihi alt yapısı gerek doğası gerekse kıyı yapısı ile geleceğin turizm kentlerinden biri olacağını vurguladı.
Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ni 1,5 saatte gezen Vali çıkışta hatıra fotoğrafı çektikten sonra ayrılırken müze görevlilerine “Bana böyle güzel bir anı yaşattığınız için sizlere teşekkür ediyorum, burası görülmesi gereken yer listesinin başına yazılmalı” dedi.
Vali Balkanlıoğlu’nun ardından su dökülerek “Su gibi git, su gibi gel denilerek” uğurlandı.