Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Gümrük Birliğinin güncellenmesi sanki bir lütufmuş gibi davranılıyor, bu son derece yanlış. Altını çizerek söylüyorum, hiç acelemiz yok, bu konuda tek taraflı bir iştahımız yok" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Almanya Başbakanı Merkel’in Gümrük Birliği çıkışına cevap verdi.

Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşmasını güncellemeyecekleri yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Bakan Ömer Çelik, "Bu talihsiz bir açıklama. AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB’de nasıl karar alınacağı, kurumların nasıl çalıştığı ilkelerle belirlenmiştir, prosedürler bellidir. Bu tip durumlar son derece sakıncalı. AB’nin kredibilitesine dönük zaaf oluşturacak bir takım açıklamalar. AB’de kim güç sahibidir, kim patrondur tartışmaları var. AB’yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı tartışmalara koz vermemek gerekir" dedi.

"Hiç acelemiz yok"

Gümrük Birliği güncellemesinin Türkiye için bir lütufmuş gibi görüldüğünü ve bunun çok yanlış olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Türkiye AB içindeki çeşitli ülkelerle iki sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye-AB ilişkilerinde bir sorun haline getirilmemesi gerekir. Öyle olursa AB bir siyasi bir birlik olmaktan çıkar, federal birlik olur. Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgili bir meseledir. Almanya’nın bunu bir AB meselesi haline getirmesine AB kurumlarının izin vermemesi gerekir. O zaman Avrupa Komisyonu, AB Konseyi, AP’nin yerine bir takım güçlü AB ülkelerinin başbakanları ve hükümetleri karar almış olur ki, bu AB’nin temel mekanizmalarına aykırı durum ortaya çıkartır. Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değildir. Esasında bu talep ilk önce kendi etki analizleri etrafında AB tarafından geldi. Bu bir kazan kazan meselesidir, ticaretle ilgili bir meseledir. AB tarafından yayınlanan etki analiz raporlarına bakınız, Gümrük Birliğinin güncellenmesinden AB’de Türkiye’de fayda görecektir. Gümrük Birliğinin güncellenmesi sanki bir lütufmuş gibi davranılıyor, bu son derece yanlış. Altını çizerek söylüyorum, hiç acelemiz yok, bu konuda tek taraflı bir iştahımız yok. Bu konu kazan kazan çerçevesinde yürüyecekse anlamlıdır. Gümrük Birliği meselesi teknik bir meseledir" diye konuştu.