Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Hükümet olarak Avrupa Birliği’nden mülteciler yönelik verdikleri sözleri yerine getirmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Bakan Kaya, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. 2002’de sosyal hizmetlere 1 milyar 376 milyon lira ayrıldığını kaydeden Bakan Kaya, 2016 yılı bu rakamın yaklaşık 35 milyar olduğunu belirterek, "Böylece sosyal yardım ve hizmet niteliğindeki harcamaların gayri safi yurt içi hasılaya oranı hükümeti devraldığımız 2002 yılında sadece binde 5 iken bu oran 2015 yılında yüzde 1.58’e yükseltilmiştir. Dünya genelinde yoksulluk ölçüm değerlerinden biri kabul edilen kişi başı günlük harcaması 4.3 doların altında yaşayan toplum kesiminin nüfusumuza oranı 2002 yılında yüzde 30.3 iken, 2015 yılında bu oran yüzde 1.58’e inmiştir. Birleşmiş Milletler 2013 İnsani Gelişmişlik Raporu’nda Türkiye insani gelişme açığını en hızlı kapatan 9. ülke olarak yer almıştır. Son 10 yıllık dönemde Türkiye orta gelişmişlik düzeyinden yüksek insani gelişmişlik düzeyine çıkmış, OECD tarafından 2014 yılında yayınlanan raporda 200’lı yıllarda gelir dağılımını en iyi düzeyde iyileştiren ülkelerden bir olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.
Bakan Kaya. Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi vererek, "Tüm Türkiye’de yoksul vatandaşlarımızın ücretsiz sağlık hizmeti almaları sağlanmıştır. Bu uygulama ile hane içindeki kişi başı gelir seviyesi brüt asgari ücretin üçte birinden daha az olduğu tespit edilen vatandaşlarımızın sağlık primleri Bakanlığımız tarafından ödenmektedir. Bu yıl ücretsiz sağlık uygulaması kapsamında yaklaşık 6.3 milyon kişiye 7.3 milyar lira destek sağlanmıştır. Sosyal yardım uygulamaları kapsamında eşi vefat eden 292 bin kadınımıza ayda 250 lira, 100 bin muhtaç asker ailesine 250 lira, muhtaç asker çocuklarına 100 lira yardım yapılmaktadır. Kadim medeniyetimizin her zaman önem verip koruduğu öksüz ve yetim çocuklarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için 2015 yılında Öksüz ve Yetim Programı hayata geçirilmiş, 54 bin öksüz ve yetim çocuğumuza aylık 100 lira düzenli yardım yapılmaya başlanmıştır" şeklinde konuştu.
Suriyeli misafirlerin çocuklarına okula devamı karşılığında şartlı nakit transferi yapılacağını kaydeden Kaya, "Programın pilot uygulaması Ankara Altındağ ve Ayaş ilçeleriyle, Sivas’ın tüm ilçelerinde başlatılmıştır. Aralık ayının sonuna kadar ilk ödemelerin yapılması planlanmaktadır. Hükümet olarak Avrupa Birliği’nden mülteciler yönelik verdikleri sözleri yerine getirmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.