Türkiye’de bulunan Gambiya Cumhurbaşkanı’nın eşi Fatoumatta Bah Barrow ile biraraya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, FETÖ ile mücadelede FETÖ iltisaklı okulu Afrika kıtasında kapatan ilk ülkenin Gambiya olduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, özel bir ziyaret kapsamında Türkiye’de bulunan Gambiya Cumhurbaşkanı’nın eşi Fatoumatta Bah Barrow ile Darülaceze’de biraraya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Kaya, Türkiye ile Gambiya arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğini vurguladı. FETÖ ile mücadelede Gambiya’nın desteğinin önemine atıfta bulunan Kaya, FETÖ iltisaklı okulu Afrika kıtasında kapatan ilk ülkenin Gambiya olduğunu hatırlattı. Maarif Vakfı bünyesinde Türkiye’nin Gambiya’da yeni bir okul açmayı planladığını dile getiren Kaya, bu okulun özellikle Gambiyalı kız çocuklarının eğitimine de katkıda bulunacağını belirtti. Türkiye’nin Afrika kıtasına açılım politikasına atıfta bulunan Kaya, Türkiye’nin Afrika ülkelerinin sorunlarına insani hassasiyetle yaklaştığını belirtti. “Afrika halklarının Türkiye’ye, Türk halkına ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a duyduğu teveccüh ve muhabbet karşılıksız değildir” diyen Kaya, Bakanlık olarak Gambiya’ya özellikle kadın ve aile ile sosyal politikalar konularında tecrübe paylaşımı içinde bulunmayı arzu ettiklerini söyledi. Eylül ayında Gambiyalı mevkidaşını da Türkiye’de ağırlayacağını hatırlatan Bakan Kaya, bu ziyaret kapsamında da bir anlaşma ile işbirliğini kurumsal ve hukuki zeminde güçlendirmeyi istediklerini belirtti.

Gambiya Cumhurbaşkanı’nın eşi Barrow da ülkesinde özellikle kanser, HIV, AIDS, doğumda ölen anne ve doğum sonrası ölen çocuklar başta olmak üzere sağlık alanında yaşadıkları problemlere dikkat çekerek, bu problemlerin çözümü için Türkiye ile işbirliği içinde çalışmak istediklerini söyledi. Bu sorunlardan en çok kadın ve annelerin etkilendiğine vurgu yapan Barrow, tıbbi donanım konusunda da her türlü desteği takdirle karşılayacaklarını dile getirdi. Ülkesinde kız çocuklarının eğitimini her zaman öncelikli olarak ele alma yönündeki iradesini paylaşan Barrow, bu çerçevede Türkiye’de kadının her alanda güçlendirilmesi konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tecrübelerinden faydalanmayı önemsediklerini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye olarak Gambiya’ya her konuda devletiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, iş dünyasıyla destek olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Toplantıya katılan STK temsilcileri de faaliyetlerinden bahsederek Afrika ve Gambiya’daki muhataplarıyla her konuda işbirliğine hazır olduklarını belirttiler. Bakan Kaya, toplantı öncesinde Fatoumatta Bah Barrow’a Darülaceze’yi gezdirerek, buranın tarihi ve faaliyetleri konusunda bilgiler verdi.