AK Parti'nin yeni genel başkanı, AK Parti'nin bugün gerçekleştirilen 1. Olağanüstü Kongresi'nde delegelerin oyunun tamamını alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu, seçim sonuçlarının duyurulmasının ardından platformda eşiyle birlikte dolaşarak partililerle tokalaştı ve karanfil attı. Davutoğlu ardından kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

Konuşmasının başında teşekkürlerini sıralayan Davutoğlu, "Zatıma gösterilen sonuç, beni ağır bir sorumluluğu üstlenmekle karşı karşıya bıraktı. Allah bu görevi yapabilme kudretini nasip eylesin, mahcup etmesin." dedi. Türk demokrasi tarihinde 2 ilkin yaşandığını ve yaşanacağını anlatan Davutoğlu, "Hiçbir ihtilaf olmadan, farklı bir izlenim olmadan birlik beraberlik sayesinde devir teslim oldu. Siyasi rekabetler aslında bugün AK Parti’nin siyaset farkını ortaya koymuştur. Türk demokrasi tarihinde ilk kez böyle bir devir teslim yapıldı." dedi. Davutoğlu, ikinci ilkin ise yarın cumhurbaşkanı devir teslim töreninde yaşanacağını belirtti. Davutoğlu, "Yarın aynı partiden iki cumhurbaşkanı arasında ilk kez devir teslim töreni yapılacak." ifadesini kullandı. Davutoğlu, Atatürk ve İnönü arasındaki halef selef durumunun ise aynı partiden olmalarına rağmen, Atatürk hayattayken gerçekleşmemesinden dolayı farklı olduğunu ifade etti.

Ardından yeniden partililere hem kendisini seçmelerinden hem de başarılı kongre organizasyonundan dolayı teşekkür eden Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız aslında konuşmasında bize hedef gösterdi. Önümüzdeki 3 seçimi söyledi. İlk hedef 2015 seçimleri. İnşallah çok güçlü bir destekle Meclis'e gelmemiz mümkün olur. Aramızdaki birlik bunu gerçekleştireceğimizin göstergesidir. Altın ölçeğinde değerli 4 yılımız olacak." diye ekledi.


Davutoğlu son olarak "Milletten sonra en büyük desteğimiz sayın cumhurbaşkanımızın Çankaya’daki varlığıdır. Ne cumhurbaşkanlığı makamı denetleme makamıdır, ne de başbakanlık farklı telakkilere sahip olma makamıdır. Seçilmiş başbakan ve seçilmiş cumhurbaşkanı ile gerçek anlamda sıçrama dönemi yaşayacağız. Yoğun bir terlemeye rağmen dinamizmi kaybetmedik. Terleyen cumhurbaşkanı terleyen başbakan olacak demiştir. Birlikte terledik. Alın terinin karışmadığı hiçbir emek helal değildir." şeklinde konuştu.