AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun Teklifi' sundu.

    Bir milyon 600 bin'e yakın oyun geçersiz sayıldığı 30 Mart yerel seçimlerinde en fazla oyların geçersiz sayılmasının ana etkenin oy pusulalarının farklı renkte olan zarflara konuluşu ve farklı sandığa atılması olduğunu dile getiren Gök, "44 milyon seçmenin oy kullandığı ülkemizde, seçmenin bilgisizliğinden, hatalarından, dikkatsizliklerinden veya sandık başkan ve görevlilerinin yanlış yönlendirmelerinden dolayı, 1 milyon 600 bin oyun geçersiz sayılması, kişilerin iradelerini hiçe saymak, demokratik yönetim açısından ve evrensel bir hak olan, kendi yöneticisini seçmesini engellenmesi etik ve doğru bulmamaktayız. Bu yüzden verdiğimiz yasa teklifimizle, geçersiz oy sayısını en aza indirmek ve vatandaşlarımızın hür, özgür iradelerini sandığa ve yönetime yansıtabilmelerinin önünü açmaktır." dedi.

    SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Kütükleri Hakkında Kanunun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "ayrı sandıkta kullanılır" ibaresi "aynı sandıkta kullanılır" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 298 sayılı Kanunun 102'nci maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Bir zarfta tek oy pusulası kullanılan seçimlerde, zarfın içerisinden o seçim türüne ait oy pusulasının dışında, başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları geçerli sayılır ve ait olduğu seçim sayımında hesaba katılır. Ancak bir seçim türüne ait birden fazla oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmaz."

"Bir zarfta birden fazla oy pusulası kullanılan seçimlerde, o zarfta kullanılması gereken oy pusulalarının dışında başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları geçerli sayılır ve ait olduğu seçim sayımında hesaba katılır. Ancak bir seçim türüne ait birden fazla oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmaz."

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.